Studiereis 2007

UTRECHT – 25 maart 2007
Het was een prachtige donderdag 8 februari, precies 2 jaar nadat het Deense volk koos voor een tweede regeerperiode voor Premier Rasmussen. Nooit eerder werd een liberale minister president in Denemarken herkozen. In een Utrechts poolcentrum zat een groepje nieuwsgierigen te wachten op een deel van de organisatie van de studiereis naar Kopenhagen, die te laat zouden komen omdat ze veel te lekker hadden gegeten. Op het arriveren van dit bescheiden groepje laatkomers slaakten de aanwezigen een zucht van verlichting en nadat de hemelse tranen uit de haren waren geschud en de neuzen waren gesnoten, ontstond een bescheiden presentatie met een uiterst geconcentreerd publiek. Immers, er stond muziek op op de achtergrond en Bas heeft niet bepaald de stem van een siamang, een van de weinige monogame aapsoorten. Samen met Caroline deed hij het overtuigende praatje om iedereen mee te krijgen naar het zonnige Kopenhagen. “Ze deden het best leuk,” aldus een trots bestuurslid van de studievereniging PAP voor alle studenten Pedagogiek in Utrecht. Het publiek was gelijk enthousiast. Bijna 20 mensen schreven zich diezelfde avond nog in voor wat de reis van hun leven zal worden. Een historicus die toevallig met twee oude schoolmaten aan het poolen is kijkt van een afstand toe: “in 1962 had Ejlif Krogager zich echt niet kunnen bedenken dat ooit zo’n enthousiaste groep Pedagogiek studenten met zijn vliegmaatschappij naar het Noorden zouden vliegen.”

De grootste winnaar van de avond was uiteraard Corine. Niet alleen had zij de mooiste stropdas, ook moet genoemd worden dat iedereen van haar de juiste tips kreeg om de gekleurde ballen in de juiste richting te schieten. De avond zou niet alleen prachtig eindigen in het poolcentrum, maar zou voor een bescheiden groepje verder gaan richting een druk bezocht café, alwaar een jongen in het midden van zijn eerste date zat en het schattige en verlegen meisje tegenover hem steeds verliefder ging kijken. In het café werd heel gezellig nagepraat over de succesvolle opening van de inschrijving voor Kopenhagen.

Inmiddels is de Tripcie (bij het schrijven van dit artikel) 45 dagen verder en deze commissie, die de reis organiseert, kan u al mededelen dat er veel progressie wordt geboekt bij het organiseren van de reis, ook al hebben ze veel werk moeten verzetten om grote tegenslagen te voorkomen. “When Marijke called me, I had to help her. She had such a nice voice,” aldus Mathias Nilsson, medewerker van Sterling. De vlucht is namelijk verzet naar een dag eerder, wat niet alleen heeft gezorgd voor een extra nachtje in het mooie jeugdhotel, ook de prijs is met 25 euro gestegen. Gelukkig zal dit allemaal goed worden gemaakt met een heel druk programma: “Het zal wel vermoeiend worden voor die mensen die altijd de bus pakken,” zegt Nienke. Op de vraag hoe zij dan meestal op school komt, zegt ze met een knipoog: “ik ga altijd wandelend naar de Uithof. Lekker sportief!” Op woensdag 11 april wordt een bijeenkomst georganiseerd voor alle mensen die zich hebben ingeschreven voor de studiereis. Op 30 april zullen zij dan ’s avonds het vliegtuig richting Kopenhagen pakken.

UTRECHT – 8 februari 2007

Van onze verslaggever
Er was eens… een groep lelijke jonge eendjes die op reis wilden gaan naar een nieuw land. Ze vertrokken om op een vliegtuig te stappen naar het Noorden van Europa en landden in een oude stad, waar Knoet de Grote en Sven Vorkbaard de baas waren. “Wat zijn jullie lelijk!” Zo riepen zij. “Jullie zijn helemaal geen Vikingen, jullie horen hier niet!” Het jaar 1000 paste niet bij hen en zo vlogen ze door, naar 1167, waar Bisschop Absalon bezig was een grote burcht te bouwen en de stad officieel te stichten. “Kun je dan niet zien dat ik bezig ben! Jullie zijn bijna allemaal meisjes, jullie kunnen helemaal geen stenen tillen om mijn burcht te bouwen. Scheer u weg!” In 1536 aangekomen troffen de lelijke eendjes mannen met lange baarden, die bezig waren heuse Galjoenen te bouwen in de immense haven van de stad. “Deze oorlogsschepen zijn veel te gevaarlijk voor jullie, jullie zien er absoluut niet uit als vechtersbazen dus hier hebben jullie niets te zoeken!” Op 5 mei 1945 was het er veel te druk, het was er één groot feest dus daar zal ik het niet over hebben, en ook in 1996 werden ze weggestuurd met de woorden: “Wij zijn een culturele hoofdstad dit jaar, géén plek voor lelijke eendjes zoals jullie!” Daarom, dames en heren, daarom gaan wij het in het jaar 2007 nogmaals proberen. Er zitten nu uitgebreide gelegenheden waar het vak Pedagogiek met liefde bedreven wordt, er zijn plaatsen waar studenten het glas naar elkaar heffen, met andere woorden: deze lelijke eendjes zullen in het zwanenmeer in het water kijken en hun eigen spiegelbeelden ontdekken. Hier horen zij thuis. In een land waar alles 7x zo duur lijkt en waar een taal gesproken wordt die slechts zonder nadenken begrepen kan worden, zullen wij ons in de meivakantie gaan vermaken. Zoals Hans Christiaan Andersen het stelde: “Het doet er niet toe of men in een eendenhof is geboren, als men maar uit een zwanenei gekomen is.”

Informatie met betrekking tot de studiereis

Bestemming

Kopenhagen! De hoofdstad van Denemarken. Op je vlucht naar Kopenhagen is het vanuit de lucht mogelijk om te zien dat de stad op een eiland ligt. Het is het Deense eiland Sjaeland, in het oosten van Denemarken. Kopenhagen heeft de meest gunstige klimaat van alle Scandinavische steden. Het is een vriendelijke oude stad met een groot aantal bezienswaardigheden zoals:
– De kleine zeemeermin
– Tivoli
– Paleizencomplex
– Kastelen
– En nog veeeeel meer!

Periode
In verband met een vluchtwijziging is de vertrekdatum gewijzigd. We gaan maandag 30 april t/m vrijdag 4 mei 2007 op studiereis! Maandagavond om 19.10 uur vliegen we naar Kopenhagen vanaf Schiphol (dit is ongeveer anderhalf uur vliegen). Vrijdagmiddag vliegen we rond het eind van de middag weer terug en zijn we rond 19.00 weer in Nederland. Er is daarom ook genoeg tijd om dinsdag en vrijdag nog dingen te doen, één van de verzoeken op de enquêtes van vorig jaar.

Reis en accommodatie
We reizen met het vliegtuig en verblijven in Danhostel Amager. Dit hostel ligt vlakbij het centrum van Kopenhagen en is een gecertificeerd hostel. Van iedereen die mee gaat op studiereis wordt verwacht dat ze zelf een reisverzekering afsluiten. De reis is op eigen risico!

Programma
Dit houden we nog geheim. In ieder geval worden studie-inhoudelijke activiteiten afgewisseld met ontspannende activiteiten. Kopenhagen is het walhalla voor Pedagogen!

Kosten
Helaas zijn de kosten vanwege de wijziging van de vlucht aangepast. De kosten van de studiereis zijn €250,-. Dit is inclusief de vliegreis, het verblijf, ontbijt, diner en verschillende activiteiten.

Inschrijven
Inschrijven voor de studiereis is mogelijk vanaf 8 februari. Dit kan door een inschrijfformulier in te vullen op de PAPkamer (H115). Na inschrijving zul je binnen twee weken de kosten voor de studiereis moeten betalen op giro 7916137 t.n.v. PAP o.v.v. Studiereis. Je krijgt een bevestiging van betaling. Betaal je niet binnen deze twee weken dan wordt je op de reservelijst geplaatst en bestaat de kans dat je niet meer mee kunt. De inschrijving is geopend tot 16 maart om 17uur. Uiterste betaaldatum is dan 23 maart. I.v.m. de reeds geboekte vliegreis en hostel kun je geen geld terug krijgen.

UTRECHT – 11 januari 2007

Van onze verslaggever
De studiereis die de studievereniging PAP zal maken gaat naar Kopenhagen, de beroemde havenstad in Denemarken. Dit maakte de Tripcie, de commissie die de studiereis organiseert vandaag om 12.00 uur bekend in het Langeveldgebouw op De Uithof in Utrecht, het academisch centrum van Nederland. “Elke pedagoog moet hier een keer geweest zijn,” aldus de drie meisjes en één jongen die namens hun commissie de eerste poster aan de muur spijkerden. De poster bevat een uitnodiging voor 8 februari 2007 de dag dat alle geïnteresseerden zich kunnen melden voor een uitgebreide voorlichting en tevens de dag waarop de inschrijving zal worden geopend.

“Eigenlijk wilden we zo hoog mogelijk naar het Noorden van Zweden, maar de korte duur van de reis maakt een duur vliegticket onmogelijk, zeker met ons budget,” aldus Bas, die samen met Caroline, Marijke en Nienke er al maanden voorbereiding op heeft zitten. Ze hebben als doel een prachtige reis te organiseren tegen een zo laag mogelijke prijs. Caroline: “We gaan er de universiteit bezoeken, en natuurlijk een aantal instellingen zoals PAP die in Nederland ook altijd bezoekt.” Marijke: “Het moet vooral een hele mooie week worden voor iedereen die mee gaat.”

Kopenhagen is niet alleen een mooie stad om te bezichtigen, het is ook de geboorteplaats van Hans Christian Andersen. (1805-1875). De kleine zeemeermin als symbool van de stad kan natuurlijk niet genegeerd worden tijdens de mooie week in mei. “De truien die ons herkenbaar gaan maken tijdens die week zijn nog niet gemaakt, maar de zeemeermin mag daarop van mij een grote rol gaan spelen,” vertelt Bas enthousiast. Nienke knikt instemmend: “dat beroemde beeldje kunnen we natuurlijk niet mislopen in de meivakantie.” Over de aanwezigheid van het meisje met de zwavelstokjes en het lelijke jonge eendje wordt nog druk gespeculeerd onder de aanwezigen: “nu de bestemming is onthuld ben ik benieuwd of het daadwerkelijk zo’n sprookje wordt” en “ik ben benieuwd of ze er een strand hebben,” aldus de reacties van het toegestroomde publiek.

Vorig jaar is PAP voor het eerst op studiereis gegaan. De reis naar Leuven was zo’n groot succes dat ze dit jaar een stapje verder gaan. “Dit jaar maken we ruimte voor een iets grotere groep, maar we zorgen wel dat de kleinschalige sfeer behouden blijft. Dit vinden wij belangrijk omdat uit de evaluaties van vorig jaar bleek dat de reizigers dit ook belangrijk vinden.” De Tripcie staat te trappelen van ongeduld, maar er moet nog heel veel gebeuren voordat ze precies kunnen vertellen wat ze allemaal gaan doen en hoeveel het gaat kosten. Tijdens de voorlichting zullen ze met alle informatie komen en zal de inschrijving worden geopend.