EJW 2009

Eerstejaarsweekend 2009 op Texel

Vrijdag: Het begin van het eerstejaarsweekend
Door: Evelin Schoevers en Carlijn Polders
Het was eindelijk zover! Het Eerstejaarsweekend was aangebroken! We verzamelden vrijdag 11 september om half 2 op het Centraal station in Utrecht. Allemaal bepakt en bezakt en vol enthousiasme namen we de trein naar Den Helder om 14.10u. Helaas hadden sommige van ons ‘s middags nog werkcollege, waardoor zij pas ’s avonds kwamen. Na een lange treinreis naar Den Helder, werden we in Den Helder opgehaald door een bus. Met de bus zijn we op de boot gegaan naar Texel! Het was heerlijk om buiten op de boot te staan en van het uitzicht te genieten, maar wel erg koud! Eenmaal aangekom en in Texel reden we naar Den Burg, waar we zouden gaan slapen in een scoutinggebouw. Eenmaal aangekomen bij het scoutinggebouw van Texel mochten we heel kort even naar de wc toe en onze spullen in een kamertje neerzetten. Daarna moesten we weer naar buiten en begon het eerste spel van het weekend. We werden verdeeld in drie groepen en kregen een opdrachtenformulier en een lucifersdoosje. Het spel bestond uit drie onderdelen: een fotospel waarbij we de plek van de foto’s moesten vinden en fotograferen, verschillende opdrachten en het ruilspel. Voor het hele spel hadden we 3 uur de tijd, dus mijn groepje begon met een kennismakingsrondje. Daarna gingen we op pad.

De eerste opdrachten, het vinden van een tuinkabouter en man met een rood shirt, hadden we binnen een paar minuten al volbracht. Het ruilen van het luciferdoosje begon ook goed. We kregen het verplichte rode a4-tje, een bloempot en een wijnhouder. Na een korte drinkpauze kwamen we bij het centrum van Den Burg. Daar ruilden we de bloempot in voor een koekblik en het koekblik weer voor een schaal. Tussendoor deden we nog wat opdrachten en gingen we op de foto op de plekken van het fotospel. De wijnhouder ruilden we in bij een leuke bar, waar we gelijk werden uitgenodigd voor die avond. We ruilden verder en kregen een dienblad, een kapstok en een opblaaszitzak. De andere groepjes zagen we ook langskomen met de raarste spullen. Na een stop bij de snackbar gingen we nog even door. Bij de intertoys kregen we, inruil voor echte puma slippers, oranje cowboyhoeden, schmink en een intertoys shirt.

Tussendoor hebben we ook nog de Texelse gastvrijheid getest door een potje tafelvoetbal te spelen bij een aantal jongens thuis. Ondertussen was het alweer 9 uur en mochten we het gebouw in. De groep laatkomers was nu ook gearriveerd. Na het opmaken van de bedden en een aantal kennismakingsspellen werd er nog gezellig nagepraat over de eerste dag. Een aantal ging nog de bar van Den Burg in, maar rond half 2 was iedereen wel braaf in de slaapkamers te vinden.

Zaterdag: Spelletjesmiddag en een dagje Ecomare
Door: Jolien Spoler en Tara van Keulen
De tweede dag moesten we veel te vroeg opstaan. We werden om half acht uit bed gezongen door een al te vrolijke Brenda, terwijl we pas rond tien uur aan het programma begonnen. Na een lekker ontbijt en een warme douche stond een veld vol met spelletjes op ons te wachten. Niet iedereen had zo veel zin om met een spijker aan hun kont en een gezicht vol meel een aardappel het veld over te slaan, maar tijdens het spel begonnen we de lol er wel van in te zien. Het waren voornamelijk oud Hollandse spelletjes zoals spijkerpoepen en koekhappen. Erg kinderlijk maar toch erg grappig om te doen.

Na de spelletjes was het tijd om naar Ecomare te gaan. Dit is een centrum waar aangestrande zeehondjes terecht komen. De zeehondjes waren natuurlijk erg schattig en poseerden zelfs voor onze camera’s. Na de zeehondjes was het tijd om onze schoenen op het strand uit te schoppen. We hebben allemaal van de zon, de zee en het strand genoten en tegen de tijd dat het kouder begon te worden, gingen we weer op weg naar huis waar dikke stapels pannenkoeken op ons lagen te wachten.

In de avond moesten we allemaal in groepjes een stukje voor de bonte avond voorbereiden. We moesten de spullen die we de avond er voor verzameld hadden, gebruiken bij het maken van een toneelstukje, dansje etc. Iedereen had wel wat leuks in elkaar gezet. Er was een dansje, een toneelstukje en een echte vrouw zoekt boer quiz. Aan het eind van de avond werd het beste stukje beloond met een zak stroopwafels (Nederlandser kan toch niet?!?). Het bestuur begon daarna het nummer ‘Het is een nacht’ te zingen en de rest van de avond ging over in een karaoke spektakel. Toen de wijnflessen leeg waren, zocht iedereen zijn bed op en vielen in een diepe, diepe slaap.

Zondag: En alweer terug naar huis…
Door: Jorien Galesloot en Nadia Schepper
Vandaag alweer de laatste dag. ’S morgens opstaan ging met moeite. Wanneer iedereen klaar was gingen we ontbijten. Dat was weer erg lekker net zoals elke ochtend. Er was van alles; vers brood, jam, pasta, vleeswaren, kaas, appels, bananen en zelfs nog pannenkoeken van de vorige dag. Na het ontbijt gingen we alles inpakken en dat ging allemaal redelijk snel. Binnen een uur was alles weer schoon en opgeruimd.

Vervolgens zijn we spelletjes gaan doen. Voor het eerste spelletje werd de groep in 4 groepen verdeeld en moesten we zo veel mogelijk liedjes opschrijven die over liefde gingen en die we vervolgens ook nog zingen konden. Daarna ging één van de leidsters in het midden staan en wees dan een groepje aan en die moest dan beginnen met zingen. Degene die het eerste geen liedje meer kon zingen of een liedje zong die al was geweest was af. Dat was erg lachwekkend. Op een gegeven moment zijn we met z’n alle naar binnen gerend omdat het begon te regenen. Binnen hebben we nog twee spellen gedaan, waarbij bleek dat er mensen in het PAP-bestuur zitten die over speciale gave/krachten bezitten. Na de spellen zijn we opgehaald met een bus, die naar de boot is gereden.

In de haven konden we alvast een kaartje voor de trein halen, zodat we in Den Helder snel in de trein zouden kunnen stappen. Dit was voor sommigen wel even in de rij staan omdat we met ongeveer 50 mensen tegelijk alvast een kaartje wilden halen. Nadat iedereen zijn kaartje had bemachtigd zijn we met de bus op de boot gegaan. Tijdens de ‘boottocht’ van een kwartier kon je in de bus blijven zitten of even rond lopen op de boot. In tegenstelling tot de heenreis bleven er een stuk meer mensen in de bus, want een PAP-weekend is leuk maar wel vermoeiend. Aangekomen in Den Helder heeft de bus ons naar het station gebracht en de bus hoefde nog maar net stil te staan of iedereen was klaar om naar buiten te sprinten om de trein te kunnen halen. Een paar mensen was het gelukt om nog net op tijd de trein in te komen, maar de meesten mensen moesten even een half uurtje wachten op de volgende trein. Vanuit Den Helder ging iedereen een andere kant op, de meeste gingen naar Utrecht maar sommigen gingen voor dat het weekend afgelopen was nog langs paps en mams buiten utrecht. Het was een erg leuk en vooral gezellig weekend! Hiervoor het nieuwe en oude bestuur heel erg bedankt!