Feestdagen voor iedereen, ook voor kinderen in armoede

De decembermaand komt er weer aan. Voor veel kinderen betekent dit dat ze op 5 december cadeautjes krijgen, kerst vieren met een kerstboom en een kerstdiner en met oud en nieuw kunnen genieten van een gezellige avond met oliebollen en appelflappen.

Helaas geldt dat niet voor iedereen. In Nederland leeft 1 op de 12 kinderen in een gezin met armoede. Dit betekent voor hen dat er minder geld is voor nieuwe kleren, een gezonde (warme) maaltijd, toegang tot internet en vakanties. Ook betekent dit dat er weinig geld is voor cadeautjes, lidmaatschap voor een sportvereniging en meedoen aan schoolexcursies. Dit kan ook leiden tot sociale uitsluiting. Daarnaast is er ook een verband tussen armoede en onveilige hechting en een autoritaire opvoedstijl. Ook kan armoede leiden tot minder goede (hersen)ontwikkeling en minder goed presteren op school (Nederlands Jeugdinstituut, 2020).

Om deze kinderen te helpen zijn er een aantal dingen die je zou kunnen doen. Zo kun je de signalen van armoede bespreekbaar en kenbaar maken.
Signalen die kunnen duiden op armoede zijn; niet lid zijn van een sportclub en naar zwemlessen gaan, vaak dezelfde kleren dragen, onverzorgd eruit zien, lopen met kapotte schoenen, niet meedoen aan schoolreisjes en verjaardagsfeestjes (ziek melden op school, niet gaan naar de verjaardag van vriendjes) en thuis geen laptop hebben om schoolwerk te maken.
Andere signalen zijn dat een kind gepest wordt, weinig vrienden heeft, gedrags- en concentratieproblemen heeft, zichzelf en anderen weinig vertrouwt en veel last heeft van schaamte (Jeugdfonds Sport & Cultuur, 2020). Verder zijn er veel organisaties en stichtingen die kinderen zo goed mogelijk proberen te helpen. Een aantal van deze stichtingen zullen wij in dit artikel behandelen.

De voedselbank
Voedselbanken voorzien gezinnen van voedselpakketten. Eén keer per week kan een gezin langs de voedselbank gaan, om eten op te halen. In het pakket zit voornamelijk eten, maar soms ook andere producten zoals deodorant en maandverband. De voedselbank heeft twee hoofddoelen: het helpen van mensen en het tegengaan van voedselverspilling. Via de site van https://voedselbankennederland.nl/ kun je een geld donatie doen aan de voedselbank. Ook kun je bij je lokale voedselbank kijken of je voedsel/andere producten kan doneren. Over het algemeen worden vooral lang houdbare producten (pasta, rijst, beleg, producten in blik) gewaardeerd.

Stichting Jarige Job
Voor een leuke verjaardag geeft Stichting Jarige Job kinderen een verjaardagsbox, ter waarde van 35,- euro. In deze box zit een cadeau, versiering, traktaties voor op school en wat lekkers voor thuis. Deze stichting helpt per jaar meer dan 80.000 kinderen. Op https://www.stichtingjarigejob.nl/ kun je een item kopen voor in de verjaardagbox of een geldbedrag doneren. Ook kun je helpen met het inpakken van de verjaardagbox, alleen of als teamuitje.

Stichting kinderen van de voedselbank
Deze stichting geeft kinderen twee keer per jaar een kledingpakket, met daarin nieuwe kleding, schoenen en cadeautjes. De reden dat de pakketten bestaan uit nieuwe kleding, is zodat kinderen ook een keer kunnen zeggen dat zij iets nieuws hebben, wat hen een boost geeft. Ook geeft stichting kinderen van de voedselbank kinderen een verjaardagsbox, zodat zij op school kunnen trakteren en thuis met tien vriendjes een verjaardag kunnen vieren. Daarnaast zit er in de verjaardagbox ook een verjaardagscadeau. Omdat de stichting de kinderen alleen wil voorzien van nieuwe spullen, kun je via https://www.kinderenvandevoedselbank.nl/ een donatie doen.

Stichting doneer je kerstcadeau
Ook voor de feestdagen kun je kinderen voorzien van een cadeau. Deze stichting haalt geld op, en koopt hiervan cadeaubonnen van de speelgoedwinkel Intertoys. Via voedselbanken worden de cadeaubonnen verspreid. De kinderen die een cadeaubon ontvangen kunnen dan met hun ouders/verzorgers naar de speelgoedwinkel om een cadeau uit te zoeken. Als je een kind wil blij maken met een cadeaubon, kun je dat doen op https://doneerjekerstcadeau.nl/.

Stichting het vergeten kind
Het vergeten kind is een stichting die vooral kinderactiviteiten organiseert en programma’s en projecten ontwikkelt. De kinderactiviteiten geven de kinderen een positieve ervaring, zodat ze even niet hoeven te denken aan hun dagelijkse problemen, maar iets leuks kunnen doen. De programma’s die het vergeten kind ontwikkelt zijn gericht op het verbeteren van het leven van kwetsbare kinderen. Daarnaast organiseert de stichting een actie voor de feestdagen; de kinderen krijgen thuis een kerstbox. Met deze kerstbox kunnen kinderen cadeautjes ontvangen, en zelfs een dagje uit gaan. Bijdragen hieraan kan via https://www.hetvergetenkind.nl/.

Stichting Sintvoorieder1
Om kinderen in armoede wel op sinterklaasavond van een cadeau te voorzien, is stichting Sintvoorieder1 opgericht. Kinderen tussen de 0 en 18 kunnen een cadeau krijgen ter waarde van 20,- euro. Bij het cadeau wordt ook snoepgoed geleverd, passend bij het Sinterklaas thema. Tot nu is Sintvoorieder1 actief in Den Haag, Rotterdam, Bunschoten/Amsterdam en Arnhem, maar hoopt zich uit te breiden naar andere regio’s. De stichting is blij met gelddonaties, maar ook met snoepgoed en speelgoed (nieuw of zo goed als nieuw). Informatie hierover is te vinden op https://www.sintvoorieder1.nl/.

De bovenstaande stichtingen richten zich vooral op zorgen dat kinderen ook leuke feestdagen kunnen ervaren. Naast deze stichtingen zijn er ook andere organisaties die zich inzetten voor kinderen in armoede. Deze richten zich bijvoorbeeld op het voorzien van schoolspullen (Leergeld) of het zorgen van een leuke omgeving buiten (Jantje Beton). Mocht je kinderen wel willen helpen, maar je geen geld kan doneren, kun je altijd op de site van de organisatie kijken of er ook andere mogelijkheden zijn. Zo zoeken veel organisaties vrijwilligers die kunnen helpen bij de werkzaamheden. Daarnaast zijn organisaties altijd blij met een geld donatie, of deze nou groot of klein is. Dus als je een keertje een paar euro aan statiegeld hebt, kun je dat ook doneren. Alle kleine beetjes helpen!

Literatuur

Jeugdfonds Sport & Cultuur. (2020, 21 april). Hoe herken je armoede? Geraadpleegd op 26 november 2021, van https://jeugdfondssportencultuur.nl/nieuws/hoe-herken-je-armoede/

Nederlands Jeugdinstituut. (2020). Opgroeien en opvoeden in armoede. https://www.nji.nl/system/files/2021-04/Opgroeien-en-opvoeden-in-armoede.pdf