Docent van het jaar & Docent talent van het jaar

Ieder jaar nomineert Studievereniging PAP een Docent van het Jaar en een Docent talent van het jaar. Studenten kunnen docenten van de opleiding aandragen en hier wordt een dossier over geschreven. Hieronder staan de nominaties van 2023-2024! Het is nog even spannend, want 26 januari komt de uitslag!

Docent Talent van het Jaar

Hi allemaal!

Mijn naam is Alissa Panis, en als vaardigheidsdocent binnen de bachelor Pedagogische Wetenschappen, deel ik graag een stukje van mijn avonturen met jullie bij de Universiteit Utrecht. Ik begon in 2013 met de studie Onderwijswetenschappen en ben sindsdien niet meer weg te denken. Na het afronden van mijn masteropleiding Youth, Education & Society, werd ik als nieuwe junior docent verwelkomd.

Mijn betrokkenheid bij de opleiding strekt zich uit tot verschillende gebieden, zoals mijn rol als coördinator van het Pedagogisch Practicum, het doen van onderzoek naar deze innovatieve leerlijn, docentlid in het Management Team én bovenal docent bij cursussen gerelateerd aan maatschappelijke opvoedingsvraagstukken. Investering in relaties en het leggen van verbindingen is voor mij essentieel. Één van mijn leukste taken is het zijn van tutor van eerstejaars bachelorstudenten. Als tutor geniet ik ervan te investeren in deze relaties en deel ik graag wat over mijn persoonlijke leven, zoals mijn passie voor rocycle, mijn liefde voor kerst en mijn gezellige huisje aan de Vecht in Utrecht.

Aan alle studenten van PAP, hartelijk dank voor het voordragen van mij als Docent Talent 2024! Hoewel we nog niet weten of ik genomineerd ga worden, geloof ik dat meedoen belangrijker is dan winnen. Laten we gezamenlijk blijven investeren in de boeiende avonturen van kennis en verbinding, waarbij meedoen niet slechts draait om winnen, maar om de waardevolle ervaringen die we delen.

Docent van het Jaar

Beste lezers,

De mensen van PAP hebben mij gevraagd een stukje te schrijven, omdat ik voorgedragen ben voor de verkiezing van Docent van het Jaar. Ik was blij verrast te horen dat ik ben voorgedragen en wil de mensen van PAP hier nogmaals voor bedanken.

Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Ik ben Martine Mönch en ik ben als docent verbonden aan de bachelor Pedagogische Wetenschappen. Na mijn studie en mijn stage bij het toenmalige Ambulatorium (onderdeel van de faculteit Sociale Wetenschappen), ben ik ‘blijven hangen’. Inmiddels ben ik nog steeds verbonden aan de Universiteit Utrecht en werk ik daarnaast elders in de klinische praktijk. De combinatie van lesgeven en het uitvoeren van klinisch werk in mijn rol als orthopedagoog vind ik ontzettend leuk en waardevol. Aan de ene kant houden studenten mij scherp, aan de andere kant kan ik studenten laten zien hoe de praktijk eruitziet. Het verbinden van deze twee werelden, wetenschap en klinische praktijk, is voor mij iets heel belangrijks. Ik probeer dan ook in mijn onderwijs voor studenten de brug te slaan tussen de studie en de latere beroepspraktijk.

Ik ben als docent onder andere betrokken bij de klinische vakken, zoals diagnostiek en behandeling. Daarnaast coördineer ik met heel veel plezier het ‘tutoraat verdiepend’. Daarbij heb ik in mijn rol als ‘tutorplus’ een mooie uitdaging; mijn taak is om samen met studenten die het reguliere pad niet kunnen volgen (om wat voor reden dan ook) te kijken welke aanpassingen wenselijk, haalbaar en mogelijk zijn. Dit wordt dan niet alleen bekeken vanuit de kant van de student, maar ook vanuit de kant van de opleiding; ik medieer daar als het ware tussen. Hierdoor streven we als opleiding naar maatwerk, wat we niet uit het oog willen verliezen vanwege de grote aantallen studenten. Ook ben ik als toetsambassadeur verbonden aan de opleiding. Kortom, een diversiteit aan werkzaamheden, waardoor mijn werk nooit saai is!

Het was dan ook fijn en leuk om te horen PAP mij heeft voorgedragen voor Docent van het jaar. Zij baseren zich op studentevaluaties. Juist omdat het vanuit de studenten komt vind ik het zo tof om terug te lezen dat zij mijn manier van lesgeven waarderen, iets dat ik met heel veel passie en plezier doe!