De overgang van de middelbare school naar de Universiteit of het HBO niet niks, er komen namelijk allemaal nieuwe, enge, maar ook superleuke dingen op je pad! Hetzelfde geldt voor het verlaten van het ouderlijke huis en op jezelf gaan wonen. Je gaat ineens je veilige woonomgeving en je ouders verlaten en in je eentje in de stad wonen. Aan de ene kant klinkt dit allemaal super, geen bemoeienis van je ouders, geen gezeur aan je hoofd en geen last hebben van de goedbedoelde maar irritante vragen aan het einde van een drukke dag ‘Hoe was het op school?’ en ‘Ga je je kamer opruimen?’ Eindelijk alles zelf bepalen, en niet meer verantwoording hoeven afleggen of iets eten wat je helemaal niet lekker vindt. Maar, aan de andere kant, is het niet niks, op jezelf gaan wonen. Er komen best veel dingen bij kijken. Naast de leuke dingen moet je ook gaan wassen, schoonmaken, boodschappen doen en koken! Daarnaast ben je ineens zelf verantwoordelijk voor je uitgaven! En al die feestjes en lekkere dingen kosten nogal wat! Veel studenten strugglen hier (in het begin) mee! In dit artikel heb ik drie handige tips op een rijtje gezet!

Tip 1: Onderhoud het contact met je familie

In het begin, komt er nogal veel op je af. Je moet ineens met veel dingen rekening houden, en daarnaast ook je studie nog zien te halen! Hierdoor kunnen de kleine, maar belangrijke dingen, zoals het appen met je moeder, het bellen met je opa of het videobellen met vriendinnen, er wel eens bij in schieten… Maak daarom extra tijd voor deze dingen! Deze dingen helpen je namelijk om je (op moeilijke momenten) beter te voelen. Daarnaast vind je familie het ook nog superleuk eens wat van jou te horen!

Tip 2: Vraag tips aan andere (ervaren) studenten

Doordat er zoveel op je af komt, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Je moest de was nog doen, maar ook nog schoonmaken en nog die lastige opdracht afmaken… en dan is de week alweer voorbij. Bedenk dat veel andere mensen jou zijn voorgegaan! Iedereen heeft in het begin gestruggled met op kamers gaan, en de verantwoordelijkheid die hierbij kwam kijken. Ervaringen van anderen verzamelen, kan helpen om het overzicht terug te krijgen! Door de tips van ervaren studenten kun je vaak dingen makkelijker en sneller aanpakken. Scheelt weer kostbare (netflix) tijd!

Tip 3: Zorg voor een druk leven

Zorg voor een druk leven, met veel activiteiten naast je schoolleven. En dan bedoel ik geen ‘tegen de burn-out- aan drukte’, maar een week met naast school, een aantal leuke dingen, zoals sporten, met vrienden afspreken en feestjes. Voorkom dat je naast school niet zoveel te doen hebt en 24/7 (alleen) op je studentenkamer zit. Hier kan je je erg eenzaam door voelen, wat het allemaal niet gemakkelijker maakt. Hierdoor krijg je ook weinig motivatie om bijvoorbeeld gezond te koken, of te gaan sporten. Geniet in plaats daarvan lekker van deze tijd! Je studententijd is voor veel mensen ‘de leukste en gekste tijd’ van je leven! Ga bij een sportvereniging, regelmatig (met vrienden) wandelen of hardlopen, of meedoen met gezamenlijke activiteiten. Hierdoor leer je allemaal nieuwe mensen kennen, waar je eens mee kan afspreken of samen mee kan gaan sporten! En omdat je toch een kamer hebt, kun je ze gelijk eens uitnodigen voor het eten of ‘slapen’. Is erg gezellig, en dan wordt het ‘op kamers gaan’ ineens een stuk leuker!

Op jezelf wonen is voor iedereen natuurlijk een andere ervaring. De een gaat het wat makkelijker af dan de ander. Ik zou (als het mogelijk is) dit zeker voor iedereen aanraden! Het is niet allemaal koek en ei, maar er zijn ook zoveel leuke momenten! Bovendien ontwikkel je jezelf ook erg in de positieve zin. Je wordt een ander persoon, en groeit erg veel! Ojaa en onthoud dat niemand perfect is, iedereen heeft zo z’n eigen struggles!