Schoolstress, keuzestress, kledingstress, in het dagelijkse leven wordt iedereen (on)bewust geconfronteerd met allerlei vormen van stress. Meestal associëren we stress met iets negatiefs. Maar, stress kan ook positief zijn! Zo is het is bewezen dat gezonde stress goed is voor het resultaat van bijvoorbeeld een tentamen. Een beetje stress is dus goed voor je, maar te veel stress zorgt voor veel nadelen. Zo voel je je niet ontspannen, kun je slechter slapen, etc. In dit artikel geven we je enkele tips om stress in het algemeen te verminderen!

Tip 1, Mediteren

Bij mediteren, denk je waarschijnlijk gelijk aan wierook en op een yogamatje rare poses uitvoeren. Dat kan, maar hoeft zeker niet zo te zijn! Ontspannen luisteren naar een rustige stem en focussen op je ademhaling is ook al een vorm van meditatie. In de hectiek van het dagelijkse leven is het belangrijk af en toe even een momentje voor jezelf te nemen. Mediteren kun je gewoon thuis op je kamer een keer uitproberen. Er zijn veel gratis apps beschikbaar, bijvoorbeeld meditation moments, met lange en korte meditaties. Door te mediteren neem je even een rustmoment voor jezelf, waardoor je je daarna weer kan focussen op iets anders. Én het kost maar een paar minuutjes, zeker een keer proberen!

Tip 2, Self-care

Een rustmoment voor jezelf is dus erg belangrijk. Als je mediteren toch iets te zweverig vindt, kun je ook rust pakken door jezelf te verwennen, ofwel ‘self-care’.

Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je hebt, kun je een self-care dagje organiseren voor jezelf, of even een uurtje in bad gaan. Met een lekker geurtje, leuke bruisbal, gezichtsmaskertje en/of voetenbadje kom je al een heel eind! 

Tip 3, Koken & bakken

Wat ook helpt om je stress te verminderen, is juist actief iets gaan ondernemen! Hierdoor kun je je even focussen op iets anders, en kun je je negatieve energie kwijt aan iets anders, bijvoorbeeld het kneden van deeg of het uitproberen van nieuwe makkelijke (studenten) recepten. Een pluspuntje hieraan, is dat je je gerechten natuurlijk zelf moet opeten….

Tip 4, Sporten

Iets anders actiefs is sporten. Dit kan een partijtje volleyballen of tennissen zijn, maar als je liever niet in teamverband wilt sporten, kun je ook een rondje gaan wandelen of hardlopen met je favoriete podcast, of een workout doen in je eigen kamer.

Tip 5, Plannen

Iets wat bijna iedereen lastig vind, en daarom altijd uitstelt of helemaal niet doet, is plannen. Maar, plannen kan toch helpen je stress te verminderen! Door een planning, heb je wat meer structuur, wat een deel van je stress wegneemt. Plannen hoeft daarnaast helemaal niet saai te zijn. Er zijn in veel winkels, goedkope en vrolijke planners te koop die je een beetje op weg helpen. Daarnaast is het belangrijk een realistische, haalbare planning te maken! Doe je dit niet, dan bereik je juist het tegenovergestelde: nog meer stress…

Tip 6, op tijd beginnen

Tja dit blijft bij de meesten toch wel een dingetje, op tijd beginnen. Want ja, waarom zouden we iets eerder doen als dit over 3 weken ook nog kan? Toch is het zeker wel belangrijk om op tijd te beginnen. Dit kan natuurlijk gaan over op tijd beginnen met het leren van je tentamens, maar ook over bijvoorbeeld het op tijd beginnen van het koken van je avondmaaltje. Als je op tijd begint met je taak kom je nooit voor verrassingen te staan en heb je altijd nog wat extra tijd, zodat je weer op tijd met je andere taak kan beginnen!! 

Tip 7, opgeruimd bureau

Deze tip is voor al onze heerlijke ongeorganiseerde studenten! Je kent het vast wel, een grote puinzooi op je bureau en jij die er tussenin zit. Niet bepaalt rustgevend, zegmaar. Je kan er een behoorlijk punthoofd van krijgen. Probeer als je in de stress zit voor school, te werken aan een opgeruimd bureau. Want een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd! Hierdoor zal het werken een stuk makkelijker gaan! Het is trouwens niet alleen belangrijk dat je je bureau of tafel waaraan je werkt opgeruimd is. Voor de minste stress is het belangrijk dat de hele ruimte waarin je zit netjes is!

Tip 8, heerlijk kletsen met anderen

Bedenk dat als jij stress hebt je waarschijnlijk niet de enige bent! Heb het er dus heerlijk met anderen over. Bel bijvoorbeeld met je maatjes over het vreselijke tentamen dat je morgen hebt. Hierdoor deel je even je gevoelens en kan je je stress op een lager pitje brengen. Ook kunnen jullie elkaar helpen door elkaar gerust te stellen en elkaar een goede boost motivatie te geven. Natuurlijk kan kletsen met anderen ook met mensen zijn die helemaal niks met jou stress te maken hebben. Een theetje met je moeder of huisgenoot doet ook wonderen! Je kan altijd nog tegen je hond gaan praten, die snapt je ook vast wel!!

Tip 9, Netflix anddd…..

Oke nee geintje. Maar het kijken van een serie of film helpt zeker tegen stress! Je kan even helemaal wegdromen in een fantasiewereld. Zorg er wel voor dat je een serie of film kijkt waarbij je niet zoveel hoeft na te denken. Want anders krijg je misschien weer stress omdat je de film of serie niet begrijpt! Mocht je slecht zijn in het kijken van 1 aflevering in plaats van 10 in 1 keer (heel herkenbaar), zet dan een timer. Als de timer afgaat stop je weer met serie kijken! Geniet ervan! 

Tip 10, motiverende youtube video’s kijken

Andere mensen gebruiken om jou te motiveren, waardoor je minder stress krijgt. Een goede manier om mensen te gebruiken is door video’s te kijken over mensen die zelf bijvoorbeeld aan het studeren zijn, hard aan het sporten zijn of hun leventje gewoon helemaal op orde hebben. Voor motivatie tijdens het studeren zou je bijvoorbeeld naar naar ‘study with me’ video’s kunnen kijken. Verder zijn er een aantal youtubers waar wij enorme motivatie van krijgen, voor de een zijn dit andere dan voor de ander. Zorg ervoor dat jij persoonlijk youtubers vindt die jou helpen! 

Tien tips die jou kunnen helpen met het verminderen van stress. Hopelijk zitten er een aantal tussen die goed werken voor jou. Ze hoeven natuurlijk niet allemaal te werken. Kijk nog eens goed naar ze en probeer eens iets uit. Proberen kan namelijk zeker geen kwaad! Zoek voor jezelf uit welke het beste werken en ga een leven met veel minder stress tegemoet!! Succes!