Aankomende dinsdag 19 maart vieren we de jaarlijkse Internationale Dag van het Maatschappelijk Werk. Dit is een initiatief van de International Federation of Social Workers (IFSW). Het thema van dit jaar is ‘Buen Vivir: Shared Future for Transformative Change’. Het is de belangrijkste dag in het jaar waarop maatschappelijk werkers wereldwijd samenkomen om de prestaties van het beroep te vieren.

Misschien dat je nu denkt, wanneer is iemand een maatschappelijke werker dan? Een maatschappelijk werker luistert en geeft praktische hulp bij psychosociale problemen. Het doel is dat mensen weer grip krijgen op het leven en zo zelf weer verder kunnen. De maatschappelijk werker wordt ook wel sociaal werker genoemd. Zo nodig schakelen de maatschappelijk werkers ook weleens anderen in, zoals de gemeente, zorg, de GGD, de politie of een onderwijsinstelling. De maatschappelijk werker is dus vooral met en voor andere mensen aan het werk. Het is daarom zo belangrijk dat zij op deze dag gevierd worden.

De Internationale Federatie van Maatschappelijk Werkers (IFSW) organiseert de Dag jaarlijks. Het is een wereldwijde organisatie die streeft naar sociale rechtvaardigheid, mensenrechten en sociale ontwikkeling door het bevorderen van sociaal werk, modellen voor beste praktijken en het faciliteren van internationale samenwerking.

Dit jaar is het thema dus ‘Buen Vivir’. Buen Vivir is een levensfilosofie die streeft naar een holistische benadering van het menselijk welzijn, gebaseerd op harmonie met de natuur, gemeenschapsleven, culturele diversiteit en spiritualiteit. Het gedachtengoed raakt de kern van het sociaal werk: zo leggen beide de nadruk op het empowerment van mensen en gemeenschappen.

Kortom, het is zeker een mooie dag om te vieren. Het wordt jaarlijks elke derde dinsdag van de maand maart gevierd. Dit jaar valt dit dus op dinsdag 19 maart 2024, vandaag dus, maar volgend jaar zal dit dinsdag 18 maart 2025 zijn. Ik zou zeggen, zet deze datum maar vast in je agenda!

Bronnen:

https://www.sociaalwerknederland.nl/actueel/nieuws/12888-19-maart-internationale-dag- van-het-sociaal-werk#:~:text=Op%20dinsdag%2019%20maart%202024,verandering%20vo or%20een%20gedeelde%20toekomst%27.

https://www.fijnedagvan.nl/info/internationale-dag-van-het-maatschappelijk-werk/

https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/psychische-klachten/maatschappelijk-werk#:~:text =Een%20maatschappelijk%20werker%20luistert%20en,ook%20wel%20sociaal%20werker %20genoemd.