Kabouter Plop, Sesamstraat en Mega Mindy kennen we vast allemaal nog van vroeger. Tegenwoordig is het genre kinderprogramma’s flink uitgebreid. Niet alleen op tv maar ook met apps, spelletjes op de IPad, enzovoort. Uit onderzoek is gebleken dat 40% van de drie maanden oude baby’s en 90% van de tweejarigen regelmatig naar beeldschermen kijken. 

Tweedimensionaal beeld is voor kleine kinderen nog niet te vertalen naar de echte wereld. Hierom zouden informatieve filmpjes voor kleine kinderen nog geen voordelen geven; de nieuwe informatie wordt niet opgeslagen. Volgens de WHO gaat dit ten koste van andere leermogelijkheden. 

Om de schermtijd van kinderen te verminderen, moeten ouders ook in de spiegel kijken. Als ouder heb je een voorbeeldfunctie. Kinderen die hun ouder die veel bezig zien op een telefoon, willen dat natuurlijk ook. Ouders zijn zich vaak wel bewust van hun voorbeeldfunctie, maar toch vinden zij het lastig om hun telefoon naast zich neer te leggen. 

We weten allemaal dat het lastig is om kinderen achter hun schermen vandaan te houden, zeker met de grote hoeveelheid leuke video’s en programma’s die er tegenwoordig zijn. Opvoed expert Krista Okma snapt daarom ook dat het lastig kan zijn om kinderen weg te houden van hun schermen. Toch zouden er duidelijke grenzen gesteld moeten worden. Met behulp van het zetten van een wekker bijvoorbeeld, weten kinderen precies wanneer ze hun geliefde Paw Petral moeten afzetten, en ze dit mogen verruilen voor een fysieke versie. En dat is met een beetje fantasie misschien nog wel veel leuker. 

Literatuur:

https://nos.nl/artikel/2468642-kinderen-meer-op-scherm-dan-ooit-kwart-van-baby-s-meer-dan-twee-uur-per-dag

https://lovevery.eu/community/blog/nl/kinderontwikkeling/we-hebben-schermtijd-onderzocht-en-dit-is-wat-eruit-kwam/#:~:text=Om%20gezonde%20beweging%20te%20stimuleren,het%20liefst%20zo%20min%20mogelijk.