Wat doe jij bij de signalen van kindermishandeling?
Noortje komt met grote blauwe plekken op haar arm de klas in. De juf merkt het op en vraagt wat er gebeurt is. Noortje geeft geen direct antwoord en de juf laat het gaan. Later op de dag maakt ze een lijstje met de dingen die opvallen aan Noortje haar gedrag. Ze is vaak moe, heeft meerdere keren blauwe plekken gehad en ze zondert zich vaak af van haar leeftijdgenootjes. De juf van Noortje besluit contact op te nemen met Veilig Thuis en zij ondernemen verdere actie. Het blijkt dus dat Noortje een ziekte heeft die ervoor zorgt dat ze heel snel blauw wordt en moe is. Noortje wilde dit alleen niet tegen de juf zeggen, omdat ze zich ervoor schaamt. Er is in dit geval geen sprake geweest van kindermishandeling. Wat vind jij, heeft de juf van Noortje wel de goede keuze gemaakt om contact op te nemen met Veilig Thuis?
In het artikel “wat is kindemrishandeling” dat gister online is geplaats kan je lezen dat er jaarlijks rond de 119.000 kinderen slachtoffer zijn geworden van kindermishandeling. En dat er verschillende vormen van kindermishandeling zijn: lichamelijke mishandeling, emotionele mishandeling, lichamelijke verwaarlozing, emotionele verwaarlozing en seksueel misbruik.
Kinderen vertonen vaak symptomen als ze in aanraking komen met mishandeling. Onder deze symptomen vallen onder andere: vermoeidheid, gebruik van alcohol en drugs en weinig concentratie (Rijksoverheid, 2021). Wanneer een kind deze symptomen heeft is er altijd de keuze om contact met iemand op te nemen. Het is echter wel zo dat in sommige gevallen de situatie niet is wat het lijkt, net als bij de situatie van Noortje. Hoe weet je welke keuze je moet maken?
Wat kun je doen?
Voor het kind
Herken je een van de beschreven vormen van mishandeling dan wil ik dat je weet dat je niet alleen bent. Er zijn mensen buiten je directe omgeving die jou kunnen helpen. Als je denkt dat een van de beschreven vormen voor jou geldt, bel dan een van de volgende nummers. Zij kunnen jou verder helpen.
Veilig Thuis (0800-2000)
Kindertelefoon (0800-0432)
Je kunt ook chatten met de kindertelefoon op www.kindertelefoon.nl
Voor de buitenstaander
Herkent u een van de beschreven vormen van mishandeling, twijfel dan niet en neem contact op. Veilig Thuis kunt u advies geven wat u het beste kunt doen in deze situatie (0800-2000). Het is altijd beter om er iets mee te doen dan wegkijken.
Voor de volwassene
Net zoals in de situatie van Noortje, zijn dingen niet altijd zoals ze lijken. Elke situatie is anders mede ook omdat situaties soms lopen buiten de wil om. Loopt u tegen problemen aan, heeft ondersteuning nodig bij de zorg voor uw kind of heeft u vragen, neem dan (anoniem) contact op met Veilig Thuis (0800-2000). Zij kunnen u helpen met advies en eventuele verdere actie. Er is hulp buiten de directe omgeving om.
Kortom, een situatie kan er altijd anders uitzien dan dat hij in werkelijkheid is. Toch is er altijd de optie om contact op te nemen en om advies te vragen. Het verhaal van Noortje had namelijk een hele andere uitkomst kunnen hebben.