Kinderziekenhuizen
‘Mama, je blijft wel bij me toch?’
12 mei, was het de dag van de zorg. En ondanks dat de insteek van het artikel kinderziekenhuizen is, blijft het belangrijk om de gehele zorg te erkennen. Dus ook vanuit de paperascie, bedanken wij alle zorgmedewerkers voor hun inzet.
Toen ik klein was, was ik regelmatig ziek. Een oorontsteking hier, een longontsteking daar. Antibiotica slikken en het ging weer beter. Weer een weekje ziek, weer antibiotica enzovoort. Het ging maar zo door. Ik kwam op een gegeven moment minstens 3 keer per week in het ziekenhuis. Wat bleek? Ik had een slechter immuunsysteem wat bacteriën niet goed kon afweren. Toen ik 8 was heb ik een boost gekregen en ging het beter. Later heb ik nog een operatie gehad waar ik een nachtje moest blijven slapen. Ik weet nog heel goed dat ik heel zenuwachtig was en bang was dat ik alleen zou zijn. Ik weet nog goed dat ik aan mijn moeder vroeg: ‘’Mama, je blijft wel bij me toch?’’ Uiteindelijk is de operatie goed gegaan. Nu, heb ik nog steeds wel een verzwakt immuunsysteem, maar ik ben niet zo ziek meer als toen ik klein was.
Er zijn zoveel andere verhalen van kinderen net als ik. Jaarlijks alleen al, beland ongeveer 1 op de 10 kinderen in een kinderziekenhuis. Van alle kinderen jonger dan 1 jaar, belandt bijna een kwart in het ziekenhuis (23%). Hiervan vaak 9 op de 10 met een overnachting (Jaarlijks belandt 1 op de 10 kinderen in het ziekenhuis, 2022). Voor deze kinderen is er niet altijd een oplossing of een medicijn. Sommige kinderen liggen jaren in het ziekenhuis en sommige komen er misschien niet eens uit. Het klinkt allemaal heel verdrietig, en dat is het ook. Meer kan ik er niet van maken, want ziek zijn is nou eenmaal erg. Het is erg om te moeten toekijken, je machteloos te voelen en het is erg om ziek te zijn.
En ondanks het feit dat niets deze pijn en het ongemak kan laten verdwijnen, zijn er vele instanties die ervoor willen zorgen om deze pijn te verminderen. De kinderziekenhuizen bieden specialistische en intensieve zorg. Deze zorg hebben de kinderen hard nodig en wordt hen met alle liefde gegeven. Naast het genezen van kinderen is de insteek van een ziekenhuis is ook het comfortabel maken en houden van de kinderen. Ouders worden zo dicht mogelijk bij de kinderen gehouden. Daarnaast komen er iedere week cliniclowns langs om de zieke kinderen op te beuren. Die ervoor willen zorgen dat ouders en hun kinderen, ongeacht de moeilijke tijd, toch hun spirit houden.
In Nederland worden vijf kinderziekenhuizen erkend: in Groningen, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Rotterdam. Al deze kinderziekenhuizen zijn gebonden aan een groot academisch ziekenhuis waar ook geneeskunde studenten les krijgen. Onderzoeken door specialisten en studenten vinden ook plaats (Het kinderziekenhuis, 2020). Dit allemaal om ervoor te zorgen dat later, het liefst nu al, zo veel mogelijk kinderen genezen kunnen worden. De kinderziekenhuizen bestaan al jaren en zijn volop bezig om bij te blijven met de nieuwe medische bevindingen. Innovatie staat voorop. Toch blijven er veel kinderen ziek. En we kunnen niet nu alles oplossen, hoe mooi dat ook zou zijn, maar we kunnen elkaar wel helpen, om zo snel mogelijk naar oplossingen te zoeken.
Jaarlijks krijgen gemiddeld 600 kinderen tussen de 0 en de 18 jaar de diagnose kanker. 1 op de 4 van deze kinderen komt te overlijden en dit maakt kanker de meest voorkomende doodsoorzaak door ziekte bij kinderen (Stijgende lijn in overlevingskansen voor kinderen met kanker, 2019). In 2007 werd een initiatief gestart door ouders van patiënten en een aantal kinderoncologen. Het doel was om de kinderoncologische zorg, research en opleiding in 1 landelijk centrum bijeen te brengen om zo de overlevingskansen en de kwaliteit van het leven voor kinderen met kanker sneller te verbeteren. Uiteindelijk, na een lange weg afgelegd te hebben is het Prinses Máxima Centrum, gelegen op Utrecht Science Park, opgericht. Het nationale centrum voor kinderoncologie waar wetenschappelijk onderzoek en de zorg voor kinderen voorop staat. Dit centrum is op 5 juni 2018 opgericht en door onze Koningin officieel geopend. Naast dat het ons nationale centrum is, is het ook het grootste kinderkankercentrum van Europa en wordt het ook een zogenoemd onderzoeks ziekenhuis genoemd.
Toch is kanker nog niet genezen. En ik zeg nog niet, omdat ik de volste vertrouwen heb in onze zorg. Het vertrouwen dat wij ooit het raadsel van kanker oplossen en al deze kinderen kunnen helpen. Onze beste zorgmedewerkers kunnen het alleen niet alleen. Vooral nu, na de corona pandemie, ligt de focus op het bijwerken van achterstanden. Toch kunnen wij wel helpen. En nee, we hebben dan niet misschien de doorslaggevende kennis over tumoren en celdifferentiatie, maar wij kunnen we onze zorgmedewerkers het geld geven om de materialen aan te schaffen, om meer onderzoeken uit te voeren of om meer mensen aan te kunnen nemen. En niet alleen geld, maar ook vrijwilligers, steun en zo veel meer dingen kunnen helpen.
Kortom, ik wil jullie hier een aantal goede doelen voorleggen, aan wie jullie geld kunnen doneren of vrijwilligers taken kunnen uitwisselen. En ik weet, we zijn studenten en zijn al blij met een warme avondmaal. Dus doe en geef wat je wil en wat je kan. Ik hoop dat dit artikel je informatie gegeven heeft, misschien wel de drive om iets te doen of een nieuw idee voor je werk later. Je weet maar nooit, misschien verander je de wereld wel.
https://www.kinderziekenhuizenvanoranje.nl/donate
https://foundation.prinsesmaximacentrum.nl/nl/voor-kinderen-tegen-kanker
Het kinderziekenhuis. (2020). Docukit.nl – Vol informatie over werkstukken en spreekbeurten. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://www.docukit.nl/spreekbeurt/het-kinderziekenhuis
Jaarlijks belandt 1 op de 10 kinderen in het ziekenhuis. (2022, 15 april). Onafhankelijke Ziekenfondsen. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van
https://www.mloz.be/nl/content/jaarlijks-belandt-1-op-de-10-kinderen-het-ziekenhuis
Stijgende lijn in overlevingskansen voor kinderen met kanker. (2019). Integraal Kankercentrum Nederland. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://iknl.nl/nieuws/2021/stijgende-lijn-in-overlevingskansen-voor-kinderen