Paars, paars en nog eens paars

Al sinds 2010 kunnen we spreken van de jaarlijks terugkerende paarse vrijdag. Maar wat is dat nou eigenlijk, paarse vrijdag?

Paarse vrijdag is jaarlijks op de tweede vrijdag van december en is geïnspireerd op de Amerikaanse Spirit Day. Deze dag ontstond als uiting tegen het pesten van LGBTQ+ jongeren en wordt georganiseerd door het netwerk van Gay-Straight Alliances (GSA).

Wat betekent LGBTQ+?

LGBTQ+ is een Engelse term.

  • L staat voor lesbian, een lesbische vrouw;
  • G staat voor gay, een homoseksuele man;
  • B staat voor bisexual, een biseksueel persoon die op mannen en vrouwen valt
  • T staat voor transgender. Voor deze personen kan het voelen alsof ze in het verkeerde lichaam zijn geboren. Soms kiest men ervoor om een geslachtsverandering te ondergaan;
  • Q staat voor queer of voor questioning. Dit zijn mensen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen;
  • De plus staat voor alle overige letters, men kiest voor de + zodat er niemand uitgesloten wordt. Je hebt namelijk ook de begrippen aseksueel, panseksueel enzovoort.

Deze lijst lijkt heel uitgebreid, maar het kan voorkomen dat je niet het juiste begrip vindt voor jouw eigen situatie. Je bent vrij om je te identificeren met datgene waar jij je goed bij voelt.

Maar waarom draait paarse vrijdag om de kleur paars?

De keuze voor de kleur paars is onbekend. Er zijn wel meerdere verklaringen. Een daarvan ligt bij de regenboog die centraal staat voor de LGBTQ+ community. Alle kleuren hebben op zichzelf een betekenis, maar de kleur paars heeft de betekenis spirit en valt dus goed samen met Spirit Day. 

Wat doet de universiteit met paarse vrijdag?

Universiteit Utrecht speelt ook zo haar rol in het participeren aan paarse vrijdag. Universiteit Utrecht onderschrijft het Paars Manifest. Dit is een artikel waarin staat welke voornemens een universiteit of een hogeschool zal volgen. Dit manifest is opgesteld door Student Pride NL samen met COC Nederland en is te lezen bij de onderstaande link.

https://www.eur.nl/en/media/2020-12-20201211-paars-manifest

Naast het Manifest doet de universiteit ook beroep op de media. in 2020 heeft de universiteit in haar media een bericht geplaatst met de oproep om mee te doen aan paarse vrijdag. Er was bijvoorbeeld een paarse teams achtergrond beschikbaar en er werd nogmaals benadrukt op een vertrouwenspersoon die advies en ondersteuning biedt bij vragen en/of problemen.

Dit jaar was het oorspronkelijke plan om een lezing over de geschiedenis van transgenders in Nederland door Alex Bakker te organiseren. Helaas is deze vanwege het coronavirus uitgesteld, maar ook in maart blijft dit een leuk initiatief, dus neem een kijkje!

https://www.uu.nl/agenda/lezing-paarse-vrijdag-alex-bakker

Wat is nou eigenlijk het doel van paarse vrijdag?

Uit onderzoek van King et al. (2008) is gebleken dat LGBTQ+-jongeren een groter risico lopen op suïcidaal gedrag, psychische stoornissen en drugsgebruik dan heteroseksuele mensen. Daarnaast is bekend geworden dat de mate waarin LGBTQ+-leerlingen en docenten in het VO geweld ervaren en zich onveilig voelen, verschilt van die van niet LGBTQ+-leerlingen. LGBTQ+’ers ervaren meer geweld en voelen zich minder veilig dan niet LGBTQ+’ers op dezelfde school (Mooij, 2016). Paarse vrijdag is met name opgericht vanwege deze statistieken. Het is belangrijk dat iedereen zich geaccepteerd voelt en gerespecteerd wordt. Op moment is dat dus niet zo, vandaar dat paarse vrijdag zo’n belangrijke dag is. Door paars te dragen, laat je je steun zien voor sekse, gender en seksuele diversiteit. Iedereen verdient het om als mens behandeld te worden. Vind je dat ook? Doe dan mee en draag paars!

Wil je meer weten over paarse vrijdag en hoe jij kan helpen, kijk dan op https://www.gsanetwerk.nl/gender-and-sexuality-alliance/

Literatuurlijst

Mooij, T. (2016). School Indicators of Violence Experienced and Feeling Unsafe of Dutch LGB Versus Non-LGB Secondary Students and Staff, 2006–2010. Journal of Interpersonal Violence, 31(20), 3413–3442. https://doi.org/10.1177/0886260515585527

King, M., Semlyen, J., Tai, S. S., Killaspy, H., Osborn, D., Popelyuk, D., & Nazareth, I. (2008). A systematic review of mental disorder, suicide, and deliberate self harm in lesbian, gay and bisexual people. BMC Psychiatry, 8(1). https://doi.org/10.1186/1471-244x-8-70

GSA. (2020, 25 augustus). GSA Netwerk. Geraadpleegd op 3 december 2021, van https://www.gsanetwerk.nl/gender-and-sexuality-alliance/