Het studentenleven kan een leuke, gezellige, maar ook stressvolle periode zijn. Naast het studeren zijn er ook veel andere nieuwe ervaringen die je opdoet als student. Zoals op kamers gaan, nieuwe mensen ontmoeten en financiëel verantwoordelijk zijn. Het is gezond om af en toe stress te hebben, maar zodra het teveel wordt, kunnen studenten depressieve gevoelens ontwikkelen. Dit artikel richt zich op het begrijpen van depressie, hoe kan je depressie herkennen en hoe kan je mensen ermee helpen om te gaan?
Depressie is een moeilijk begrip. In het dagelijks leven wordt de term depressie gebruikt als iemand zich een keertje niet zo lekker voelt of wanneer iemand een aantal dagen niet zo lekker heeft geslapen (Vanhalst, J., & Scholte, R., 2012). Depressie is veel ernstiger dan dat. Het gaat om langdurige periode waarin symptomen zoals slaap-/ energietekort het dagelijks leven verstoren. Er zit dus wel degelijk een verschil tussen depressie dat dagelijks wordt gebruikt en de echte depressie.
Wanneer spreek je van een depressie?
Volgens de DSM-5 is er sprake van een depressieve stoornis wanneer iemand minstens twee weken een sombere stemming heeft en vier of meer van de volgende symptomen ervaart: verlies van interesse, neerslachtigheid, veranderde eet- of slaappatronen, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, of vermoeidheid. Deze symptomen mogen niet worden verklaard door andere oorzaken zoals medicijngebruik of fysieke aandoeningen (Braet, C., Wante, L., & Timbremont, B., 2014).
Tips om mensen naast je te helpen.
Depressie is een complexe ziekte en iets wat veel tijd kost om van af te komen. Daarom is het fijn als je mensen naast je, die hiermee worstelen kan ondersteunen.
- Bied steun door niet te oordelen, maar te luisteren.
- Begin geen gesprek over de depressie als de ander hier (nog) geen behoefte aan heeft.
- Word niet boos om vergeetachtigheid, vermoeidheid en slecht luisteren, deze klachten horen bij depressie.
- Wees voorzichtig met commentaar. Het kan voor iemand met depressie extra pijnlijk zijn.
- Zodra het iets beter gaat met je naaste: zorg voor afleiding. Stimuleer activiteit, vooral beweging; ga mee wandelen bijvoorbeeld.
- Blijf positief en geef complimenten bij kleine verbeteringen. Vermijd te veel goedbedoelde adviezen.
- Let op gedachten over zelfdoding. Geef ruimte en vertrouwen om deze gedachten te bespreken. Voor advies kun je, ook als naaste, terecht bij hulplijn 0800-0113.
- Zorg ook goed voor jezelf: bewaak je eigen grenzen en zorg voor ontspanning. Je bent vaak de spil en het anker voor je naaste, dat moet je kunnen volhouden. Vraag ook andere familieleden of vrienden, om mee te helpen bij de zorg voor je naaste of voor je kinderen. (hersenstichting.nl)
Herstel vraagt tijd en profssionele hulp is vaak essentieel. Het kan lastig zijn om te weten hoe jehet beste kan helpen, maar jouw steun maakt een groter verschil dan dat je misschien denkt.
Literatuurlijst
Vanhalst, J., & Scholte, R. (2012). Eenzaamheid en depressie bij jongeren.
Braet, C., Wante, L., Timbremont, B. (2014). Stemmingsproblemen en depressie. Handboekklinische ontwikkelingspsychologie. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0495-0_14
Hersenstichting. (2024, 4 juni). Wat is een depressie? – Hersenstichting. https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/depressie/
Hersenstichting. (2024, augustus 20). Bewegen en je hersenen – Tips en uitleg- Hersenstichting. https://www.hersenstichting.nl/de-hersenen/gezonde-hersenen/bewegen