Schoolstress, een begrip dat steeds vaker voorkomt. Studenten hebben hier vaak last van en hebben vaak geen idee hoe ze ermee om moeten gaan. Maar wat is schoolstress eigenlijk? En hoe moet je ermee omgaan?
Schoolstress wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Laten we beginnen met de hoeveelheid schoolwerk. Studenten hebben opeens in de laatste twee weken van het blok nog twee papers te schrijven, een presentatie te geven en dan moet je ook nog tijd vinden om te leren voor de tentamens. Dit moet wel allemaal kunnen zonder dat het sociale leven er onder gaat lijden. Je zou kunnen zeggen dat dit zou komen door een matige planning, maar zelfs als je alles volgens planning doet, komt toch alles op het eind samen. Dit wordt piekbelasting genoemd, door het onjuist verdelen van de studielast (NPO3, 2023).
Daarnaast hebben vele studenten ook last van de financiële belastingen, wat tot stress leidt. Alhoewel dit geen schoolstress is, zorgt het wel indirect voor schoolstress. De studenten die op kamers wonen, moeten vaak werken om voor zichzelf te zorgen. Door werk kan de studielast zich opstapelen, wat dus weer voor schoolstress zorgt.
Ook mogen we de eerstejaarsstudenten niet vergeten. Misschien ervaren zij wel de meeste stress van iedereen. Naast dat ze moeten wennen aan de nieuwe omgeving, moeten ze ook een balans vinden tussen de hoeveelheid vrijheid en schoolwerk die ze hebben. Ook hebben zij de plicht om 45 studiepunten binnen te harken, wat voor sommigen best spannend kan zijn.
Maar hoe kan je nou omgaan met de stress? Je zou ontspanning voor jezelf kunnen inplannen. Stress vermindert zich door een juiste balans op te wekken tussen inspanning en ontspanning. Het beste voor optimale ontspanning is ook digitale prikkels te vermijden. Baken de studietijd af. Kies een tijdstip van de dag uit waarvan je weet dat je het meest productief bent. Je kan maar 5 uur productief zijn, dus ga niet van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds aan de slag, want dat heeft vaak geen zin. Leg niet te veel prestatiedruk op jezelf. Zodra je vaker over je grenzen heen gaat, kan dit leiden tot vermoeidheid en zelfs een burn-out. Let daarom goed op jezelf en neem af en toe je verdiende rust!