Misschien hebben jullie de krantenkoppen van de afgelopen jaren voorbij zien komen, ‘’Steeds meer kinderen in deeltijd pleegzorg’’, ‘’Lange wachttijden door tekort aan ’pleeggezinnen’’ en ‘’Nog altijd dringend tekort aan pleegouders’’. Maar hoe komt dat? En hoe zit het pleegzorgsysteem eigenlijk in elkaar?
Pleegouders dragen zorg voor kinderen van wie de biologische ouders (tijdelijk) niet in staat zijn om voor het kind te zorgen. Vaak hebben deze kinderen een heftige geschiedenis, waardoor zij veel zorg nodig hebben. Pleeggezinnen krijgen daarom veel ondersteuning om zo goed mogelijk het kind te begeleiden en het gezinssysteem stabiel te houden. Iedereen met een leeftijd boven de 21 met een stabiele omgeving kan pleegouder worden. Wel bestaat er een traject van vier stappen, die je vervult moet hebben om daadwerkelijk een pleegkind onder armen te mogen nemen.
Ten eerste is er een informatieavond waarbij alle informatie wordt gedeeld en men de beslissing kan maken of pleegouderschap bij je past. Ten tweede wordt er een persoonlijk gesprek ingepland waarbij beoordeeld wordt of je voldoet aan de opvoedvaardigheden en stabiliteit. Daarna wordt er training gegeven waarbij men leert omgaan met het praten over heftige trauma en hoe ze daarmee om kunnen gaan. Als laatste wordt er een huisbezoek gedaan en wordt er gekeken om je klaar bent voor pleegouderschap.
Toch zijn er de afgelopen jaren veel pleeggezinnen gestopt. Uit onderzoek van het Nederlands Jeugd Instituut is gebleken dat de helft van de gestopte gezinnen, gestopt zijn door de moeizame samenwerking tussen hen en de jeugdbescherming of pleegzorgorganisatie. Ook ervaarde zij te weinig begeleiding in het proces. De pleegouders hadden bijvoorbeeld het gevoel dat zij niet serieus werden genomen door de professionals, ook was de impact en de druk op sommige gezinnen te groot, waarbij er een gebrek aan ondersteuning was en bij sommige gezinnen werd het geadviseerd om er mee te stoppen. Ondanks de vervelende ervaringen zegt 72% van de pleeggezinnen het toch nog een keer te doen.
Vanaf 2020 is er binnen de pleegzorg een plan gekomen om beter samen te werken als netwerk. Maar ondanks dit verbeterde netwerk is er nog steeds een tekort aan pleeggezinnen, waarbij de diepste daal in 2022 was. Men denk dat dat komt door alle narigheid dat wij de afgelopen jaren over ons heen hebben gekregen, denk aan de energiecrisis, de oorlog in Oekraïne en Covid-19. Afgelopen jaar is er een campagne gestart binnen gemeentes om meer pleegouders te werven en ervoor te zorgen dat kinderen niet zolang zonder zitten.
Kortom pleeggezinnen zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen, en daarom is het spijtig dat er tegenwoordig zo een groot te kort is aan pleeggezinnen. Het is wel erg belangrijk dat de aankomende jaren de hoeveelheid pleeggezinnen weer stijgt, zodat alle kinderen een veilig thuis kunnen ervaren.
Literatuurlijst
https://horizonpleegzorg.nl/pleegouder-worden/hoe-word-ik-pleegouder/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwlZixBhCoARIsAIC745AwS7haOlQqOjmcy5zq7Jha5mHwsoUuxAU1vuEoXfY4vWLdrVQuiUoaAvqdEALw_wcB
https://www.nji.nl/sites/default/files/2021-07/Waarom-stoppen-pleegouders-Publieksversie.pdf
https://www.telegraaf.nl/nieuws/300236063/pleegzorg-nederland-nog-altijd-dringend-tekort-aan-pleegouders
leuk verhaal om te lezen:
https://www.ad.nl/krimpenerwaard/pleegmoeder-hijltje-70-is-de-moeder-teresa-van-de-pleegzorg-afscheid-van-pleegkind-is-altijd-rouwen~a519f13c/?cb=17ea9a03-3bfc-4021-8ca7-5a3b3936554a&auth_rd=1