Een (vind-ik-)leuk idee

Blog 10 (24-06-2021)

Niet zo lang geleden kwamen Instagram en Facebook met de optie likes en vind-ik-leuks te verbergen. Volgens moederbedrijf Facebook zou dit beter zijn voor het welzijn van de gebruikers. Zij kunnen zich dan namelijk meer focussen op wát er wordt gedeeld, in plaats van het aantal likes dat dit oplevert. De functie is echter wel optioneel. Uit een tweejarige test op Instagram bleek namelijk dat het verbergen van likes bij sommigen goed beviel, terwijl anderen het juist storend vonden. Zij gaven aan het aantal likes te gebruiken om een beeld te krijgen van wat er populair is. De mening over deze nieuwe functie is dus verdeeld onder de gebruikers. Een groot deel van die gebruikers bestaat uit jongeren, zo blijkt uit een onderzoek van Newcom uit 2020 dat 87% van de Nederlandse jongeren tussen 15 en 19 jaar Instagram gebruiken. 

Zijn al die likes dan inderdaad schadelijk voor het welzijn van jongeren? Verschillende onderzoeken van de Boer et al. tonen aan dat  deze nadelen voor het welzijn van jongeren vooral bestaan uit een verminderde tevredenheid over hun leven en symptomen van depressie. Dezelfde onderzoekers vonden ‘upward social comparison’ als één van de twee grootste boosdoeners (de ander ‘cybervictimization’). Bij upward social comparison vergelijken we onszelf met iemand die wij als beter dan onszelf zien. In het geval van sociale media, en in dit geval Instagram, zorgt dit vaak voor gedachten als “Hij of zij doet meer leuke dingen dan ik”, “Hij of zij heeft meer vrienden dan ik”, “Hij of zij is populairder dan ik”, “Hij of zij ziet er beter uit dan ik” en  “Hij of zij heeft meer likes dan ik”. Natuurlijk geldt dit niet voor alle jongeren die Instagram gebruiken. Ook voor hen die dit wel herkennen, gebeurt dit niet bij iedere post die ze zien. 

Het lijkt dus een goede beslissing van moederbedrijf Facebook om het verbergen van likes optioneel te maken. Voor de jongeren die zichzelf meten aan de likes van anderen is het zeker een stap in de juiste richting. Hoe groot het verschil daadwerkelijk zal zijn, is nog maar de vraag. Likes zijn tenslotte maar een deel van het probleem en het is een stuk lastiger mensen te verplichten niet alleen de leuke dingen uit hun leven te delen. Tot die tijd is het misschien het beste om te onthouden dat social media niet alles laat zien. Vanaf nu in elk geval geen likes.