Muziek

Nu de week van de muziek voorbij is, is het tijd om even terug te blikken op dit onderwerp samen met Musicie lid Tom Lammers. We hebben het al gehad over het belang van muziek, maar ook binnen SV PAP is het mogelijk om met muziek bezig te zijn. Daarom heb ik een van de Musicie leden uitgenodigd om te vertellen over wat muziek voor hem betekend.

De eerste vraag die we natuurlijk moesten beantwoorden was: wat doet de Musicie? De Musicie is dit jaar verantwoordelijk voor het schrijven van het Lustrumlied en een optreden op het eindfestival van SV PAP eind mei. Verder komen ze regelmatig bij elkaar om samen muziek te maken. Muziek is dus uiteraard erg belangrijk voor de Musicie. Maar wat betekent muziek voor de leden?

Hoe en wanneer ben je begonnen met muziek maken?

“Toen ik 7 was ben ik begonnen met blokfluit spelen, de helft van mijn familie zat in een fanfare en daar wilde ik ook erg graag bij. Dat heb ik toen een half jaartje volgehouden en daarna ben ik trompet gaan spelen.”

Welk instrument speel je. En heb je een favoriet?

“Ik speel trompet, gitaar, zowel akoestisch als elektrisch, bas, ukelele, drums, piano en ik maak elektronische muziek. Dat is dan via mijn laptop en vooral Techno. Mijn favoriete instrument is de elektrische gitaar. De trompet is erg luid en daar worden mijn huisgenoten niet zo vrolijk van. Bij de gitaar kan ik gewoon mijn oortjes in doen en spelen wanneer ik wil.”

Wat betekent muziek voor jou?

“Het betekent voor mij echt ongelooflijk veel. En het kan ook verschillende dingen betekenen. Andermans muziek kan iets voor je betekenen, je heel erg raken of een gevoel geven. Maar als je zelf muziek maakt is het ook weer anders. Je kan dan je eigen gevoel en je eigen betekenissen kwijt in de muziek die je maakt.”

Wie zijn jouw voorbeelden in de muziek?

“Arturo Sandoval, dat is een jazztrompettist. Hij is echt onmenselijk goed. Hij kan heel hoog en snel spelen, maar alsnog muzikaal. En ook Jim Root, hij zit in een metal band, ik houd erg van metal. Hij speelt goede metal riffs maar speelt ook mooie rustige solo’s. En als laatste Cliff Burton, hij is de 2de bassist van Metallica, maar wel de beste bassist. Hij kon op een basgitaar wat veel mensen niet eens op een normale gitaar kunnen. Ik probeer het wel eens na te doen maar dat ik echt onmogelijk.”

Vind jij dat er een verband is tussen muziek en emotie?

“Ja 100%. Als je muziek speelt, kan je gewoon spelen wat je wilt. Je kan je heel erg laten leiden door je emoties. Ook bij het luisteren naar muziek breng je veel emoties mee. Ik heb een bepaald nummer, daar zit emotionele waarde aan voor mij en elke keer krijg ik er kippenvel van. En dat is zo mooi, dat het luisteren naar muziek zoiets los kan maken.”

Vind jij dat muziekles op de basisschool verplicht moet zijn?

“Ja ik denk het wel. Ik heb zelf weinig muziek op de basisschool gehad. En daar baal ik van. Het was meer een rare docent van 50 die liedjes met ons zingt, zonder instrumenten. We konden geen muziek maken. Terwijl dat best makkelijk te doen is, met een paar trommels wat ritmes oefenen, dat vinden kinderen geweldig. Op de middelbare school was er meer muziek, maar als je geen muziek gewend bent vindt niemand dat leuk. Hoe eerder je ze introduceert, hoe groter de kans dat ze wat met muziek gaan doen. Je moet ook vooral niet te moeilijk beginnen. Dat werkt averechts. Begin bij de basics en werk dan verder.”

Merk je een verschil tussen muziek tijdens een les, of een voorstelling met bijv. een orkest?

“Ja vooral gezonde spanning. Je bent met 50/60 man. Als je een foutje maakt hoor je dat er erg goed. Tijdens een optreden merkte ik heel erg een verbinding tussen mij en de dirigent. Die zit helemaal in zijn element en geeft iedereen de aandacht en weet hoe het stuk in elkaar zit. Bij een stukje waar mijn sectie een noot had die hoog boven alles uit kwam zag je de dirigent zich voorbereiden om ons te begeleiden. En die verbintenis voel je niet tijdens een les.”

Muziek kan dus voor iedereen een andere betekenis hebben, maar zorgt in ieder geval voor verbintenis. Wat betekent muziek voor jou? Vind jij ook dat muziek op de basisschool een verplicht vak moet zijn? We zijn heel erg benieuwd naar jullie ervaringen en meningen. En mocht je geïnteresseerd zijn geworden in de Musicie? In het nieuwe schooljaar gaan de inschrijvingen weer open en kan je lid worden van deze commissie!