Een interview met Annika van Stichting Nedereind

Blog 4 (04-02-2021)

Wie ben je?

Mijn naam is Annika Veenstra, 22 jaar en ik ben nu bijna twee jaar werkzaam bij Stichting Nedereind.

Wat doet Nedereind precies?

Nedereind is een stichting die jong volwassenen en jeugdigen met een licht-verstandelijke beperking (LVB) en/of psychische- of gedragsproblematiek begeleidt bij alle dagelijkse bezigheden zoals wonen, werken, vrije tijd en persoonlijke ontwikkeling. Zelf ben ik werkzaam op de boerderij voor (jong)volwassenen als groepsleider, sinds ik mijn bachelor Pedagogische Wetenschappen in Utrecht heb gehaald. Ik ben tijdens mijn bachelor begonnen als assistent-groepsleider en dit was een heel mooie kans om alle theorie in de praktijk te brengen.

Hoe is het om bij Nedereind te werken?

Als groepsleider help ik verschillende cliënten met zelfstandiger worden. Bij Nedereind sta je niet stil, het is echt de bedoeling dat we de cliënten verder laten ontwikkelen, waardoor ze in de toekomst hopelijk op zichzelf kunnen wonen en/of helemaal uit zorg kunnen.

Naast zorg op de boerderij, waar momenteel ongeveer 10 mensen wonen, geef ik ook ambulante begeleiding. Dit houdt in dat ik 1x in de week op bezoek ga bij een cliënt die zelfstandig woont, maar wel begeleiding ontvangt. Ook deze cliënt help ik bij de zelfstandigheidsbevordering.

Bij Nedereind werken een aantal mensen fulltime, maar omdat ik nog een studie volg naast mijn baan bij Nedereind, werk ik ongeveer 2 dagen in de week. Dit zal de komende tijd minder worden, omdat ik bezig ben met de master Youth, Education and Society en fulltime stage ga lopen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hoewel ik hier ongelofelijk veel zin in heb, wilde ik mijn werkzaamheden bij Nedereind hier niet helemaal voor opgeven. Daarom ben ik super blij dat ik nog steeds 1 weekenddienst en ambulante begeleiding kan blijven geven tijdens mijn stageperiode. Ik denk dat dat voor mij het werken bij Nedereind ook typeert: het is aan de ene kant een stabiele werkomgeving waar gestreefd wordt naar structuur, continuïteit en regels (aangezien dat voor de cliënten ook prettig is), maar aan de andere kant is iedereen erg flexibel en is geen dag hetzelfde. Dat maakt het werk leuk en uitdagend. Een gedeelte van mijn collega’s is ook (oud-) PAPper. Ik werk met fijne collega’s samen om de cliënten een betere toekomst te geven. Dat geeft mij een goed gevoel.

Heb je nog een tip voor de lezers van de PAPeras?

Ik wil vooral aan de pedagogische wetenschappen-studenten vertellen dat de gehandicaptenzorg misschien niet het eerste is waar je aan denkt als je (ortho-)pedagoog wil worden, maar dit is een werkgebied dat veel breder is dan ik in eerste instantie ook dacht. Het is de perfecte plek om praktijkervaring op te doen en ik zou het iedereen aanraden!

Wil je zelf nog iets kwijt?

Momenteel staat er nog een vacature open, speciaal voor studenten pedagogische wetenschappen, voor een weekenddienst bij Nedereind. Solliciteren kan nog t/m 6 februari! Mocht je het ook leuk vinden om je kennis in de praktijk te brengen en hou je wel van een leuke uitdaging? Dan hoop ik jou snel als mijn nieuwe collega te mogen verwelkomen 😊 Ben je geïnteresseerd: kijk dan op www.stichtingnedereind.nl