Kijk- en leestips

Kindermishandeling komt helaas in té veel gezinnen nog steeds voor. Daarom is het van 15 tot en met 21 november de week tegen kindermishandeling. In eerdere artikelen heb je al meer kunnen lezen over wat kindermishandeling inhoudt, de prevalentie, wat je kan doen en enkele ervaringsverhalen. Maar wat als je zelf nog meer wilt weten over kindermishandeling? Er zijn verschillende artikelen, documentaires en zelfs boeken beschikbaar over dit onderwerp. In dit artikel zetten we een paar kijk- en leestips op een rij!

Pijnlijk Bewijs

In 2015 is er door KRO-NCRV een documentaire gemaakt genaamd Pijnlijk Bewijs (Makkinga, 2015). In deze documentaire wordt meegelopen met een medewerker van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling. Deze documentaire geeft een unieke inkijk in het werk op de polikliniek. Door middel van het afnemen van sporen en praten met het kind op het moment dat het letsel nog vers is, hoopt de polikliniek de grootste kans te hebben op het opsporen van de oorzaak (Makkinga, 2015).

Cathy Glass

Cathy Glass is een pleegzorger en schrijfster uit Engeland (Glass, z.d.). Er zijn door haar meerdere boeken gepubliceerd die gebaseerd zijn op haar ervaringen als pleegmoeder. In 2007 bracht Glass haar eerste boek uit, Damaged. Dit boek is focust zich op de relatie tussen Glass en Jodie, een mishandeld meisje. Komende februari gaat Glass haar volgende boek uitbrengen, Neglected, over haar pleegkind Jamey. De twee en een half jaar oude jongen kwam vlak voor kerst bij Glass aan, zijn moeder had hem zo vaak opgesloten in zijn kinderbed dat zijn beenspieren niet goed ontwikkeld waren. Nog een voorbeeld is het boek “A terrible secret”. Dit boek gaat over Tilly, haar moeder werd mishandeld door haar vader en uit angst voor eigen veiligheid heeft ze zichzelf naar de pleeghulp gebracht. Naast deze boeken zijn er door Glass nog vele bestsellers geschreven vol met haar eigen verhalen over de problemen die kindermishandeling of verwaarlozing met zich meebrengen (Glass, z.d.). Echte aanraders dus!

Dit is een verschrikkelijk boek

Maar wel, met een gouden boodschap. Gedragsspecialist Anton Horeweg schreef speciaal voor de week tegen kindermishandeling in 2020 het boek “dit is een verschrikkelijk boek”. Dit boek is gericht op kinderen tussen de 10 en 12 jaar en illustreert hoe een onveilige situatie er uit ziet. Op deze manier hoopt de schrijver te bereiken dat kinderen die zelf mishandeld worden of vrienden hebben in zo’n situatie zich realiseren dat het niet ‘normaal’ is. Naast mishandeling worden ook andere gevoelige of traumatische onderwerpen besproken zoals bijvoorbeeld het verliezen van een dierbare, vechtscheidingen of gepest worden. Hoewel het niet geschreven is voor onze leeftijdscategorie is het wel een prachtig voorbeeld voor deze themaweek.

Een stille leerling in de klas

Bij extraverte kinderen is het ontdekken van mishandeling vaak makkelijker, deze kinderen schreeuwen vaker gewoon wat ze denken. Maar hoe herken je mishandeling of verwaarlozing bij een stil kind? In dit boek van Peter Mol wordt de belangrijke rol van de leraar besproken bij de ontwikkeling van mishandelde of verwaarloosde kinderen. Bibliotheek.nl beschrijft het boek van Mol als: “Een actuele, goed onderbouwde benadering van met name de rol van de leerkracht bij kindermishandeling.”

Getekend – Sporen van kindermishandeling

Altijd hebben ze gezwegen, uit angst, schaamte of schuldgevoel. Nu vertellen ze hun verhaal. Deze documentaire, gemaakt door Hameeda Lakho in samenwerking met Fonds Slachtofferhulp, toont het indrukwekkende verhaal van vijf slachtoffers van kindermishandeling. Ook deze docu is gemaakt in het teken van de week tegen de kindermishandeling en geeft een mooi beeld van de littekens die achtergelaten worden door een onveilige thuissituatie. Deze serie mini-docu’s is terug te zien op NPO start en zeker het kijken waard.

Hopelijk worden er deze week tegen de kindermishandeling ook weer interessante documentaires en boeken gepubliceerd, maar voor nu moeten we het nog even doen met de verhalen van de afgelopen jaren. Maar gelukkig zijn er dus nog meer dan genoeg interessante en indrukwekkende verhalen om je in te verdiepen. Genoeg opties om meer te weten te komen over kindermishandeling dus!

Literatuur:

Makkinga, B. (2015, 16 november). Pijnlijk bewijs. 2Doc.nl. Geraadpleegd op 13 november 2021, van https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2015/november/pijnlijk-bewijs.html

Glass, C. (z.d.). Cathy Glass | Author. Cathyglass.Co.Uk. Geraadpleegd op 13 november 2021, van https://cathyglass.co.uk/