Soms merk je dat je ergens tegenaan loopt, je ervaart veel stress of zit gewoon niet zo lekker in je vel. Dan is therapie wellicht een goede oplossing hiervoor. Tijdens therapie kun je meer inzicht krijgen in de problemen die je ervaart. Maar het kan moeilijk zijn om de stap te zetten om met therapie te starten. Het is misschien eng om jouw leven te delen met een psycholoog, of je weet niet wat voor soort therapie je nodig hebt. En wanneer is het slim om in therapie te gaan? In dit artikel kun je hier meer over te weten komen.

Om te beginnen is het hebben van een stoornis is geen vereiste om met therapie te beginnen. Therapie kan je helpen met veel problemen, zoals negatieve gevoelens of moeite om met emoties om te gaan. Ook bij vermoeidheidsklachten of stressklachten kan therapie een goede oplossing zijn. Een psycholoog kan beter inzicht geven in de oorzaak van de klachten en kan ook meer hulpmiddelen bieden dan bijvoorbeeld vrienden of familie (Stoit, 2022).

Voordat je een traject start is het belangrijk om te bedenken wat je hulpvraag is. Bedenk vooraf van welke klachten je last hebt en stem vervolgens je hulpvraag daarop af. Als je dat hebt gedaan kun je kijken aan welke therapievorm jij behoefte hebt. Zo bestaat er persoonsgerichte therapie, waarbij de focus wordt gelegd op jou en niet op je probleem. Bij cognitieve gedragstherapie wordt er gekeken waarom je klachten ervaart en hoe je met je problemen kan omgaan. Dit zijn enkele voorbeelden van therapie, maar er zijn natuurlijk heel veel verschillende varianten, waardoor het handig kan zijn om vooraf even onderzoek te doen hiernaar (Women’s Health, 2018).


Het kan heel erg wennen zijn om met therapie te beginnen. Praten over je gevoelens, gedachten, emoties en problemen kan moeilijk of ongemakkelijk zijn. Het is normaal dat je tijdens de eerste sessie(s) je ongemakkelijk voelt. De psycholoog is hier vaak wel op voorbereid. Het kan voor jezelf al helpen om uit te leggen aan de psycholoog wat je met therapie wil bereiken, zodat de psycholoog ook weet waar die jou mee kan helpen. Na een aantal sessies zal de ongemakkelijkheid afnemen en zal de psycholoog de sessie afstemmen op jouw behoeften en voorkeuren (Stoit, 2022; Women’s Health, 2018).


Sommige therapievormen werken misschien minder goed voor je. Als je het idee hebt dat de therapie niet werkt, is het belangrijk om dat tegen de psycholoog te vertellen. Hierdoor kan de therapie worden aangepast naar een vorm die beter bij je past. Onthoud echter wel dat therapie tijd kost en je niet na drie sessies al je problemen hebt opgelost. Dus wees niet te ongeduldig en geef jezelf ook de tijd (Women’s Health, 2018).


Literatuur

Stoit, I. (2022, 29 juni). Zo kom je over je angst heen om met therapie te beginnen. NSMBL.
https://www.nsmbl.nl/zo-kom-je-over-je-angst-heen-om-met-therapie-te-beginnen/

Women’s Health. (2018, 29 november). Alles wat je moet weten voor je eerste keer therapie.
Women’s Health. https://www.womenshealthmag.com/nl/psyche/a25344859/eerste-
keer-therapie-tips-psycholoog/