Geluk, wat is dat eigenlijk? Volgens de van Dale zijn er twee betekenissen: ‘’gunstige loop van omstandigheden’’, maar ook ‘’ aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt’’. Als je verder zoekt op het internet kom je nog honderd andere definities tegen. Iedereen ervaart gelukkig zijn anders, dus hoe vier je dan de Internationale Dag van Geluk?

Op 20 maart wordt de dag van het geluk internationaal gevierd. Voor sommigen is deze feestdag vast niet zo bekend. Dat kan kloppen. In 2012 kwam Jayme Illian, adviseur van de Verenigde Naties, met het idee om deze feestdag in het leven te roepen. Al gauw stemde alle VN-leden in en konden de campagnes voor het promoten van deze dag beginnen. 

Het doel van deze dag is simpel, we moeten gewoon met z’n allen wat vrolijker zijn. Zo min mogelijk chagrijnige gezichten, weg met de winterdepressie en gewoon lekker genieten van de bloei van de lente. Het is belangrijk dat iedereen even stil staat bij wat geluk voor hen betekent. En als ik daar zelf over nadenk, vind ik het eigenlijk maar een ingewikkelde bedoeling. 

Jaarlijks wordt er een rapport gemaakt van gelukkige landen, waarbij Nederland altijd in de top tien van gelukkige landen staat. Vorig jaar stond Nederland op plek vijf. Ondanks het heerlijk klagen dat wij kunnen, zijn we dus over het algemeen best gelukkig. Maar Finland is niet van nummer 1 af te slaan. Al zes jaar lang wordt Finland bekroond tot gelukkigste land van de wereld. De Finnen zeggen dat hun geluk van drie woorden afhangt: gelijkwaardigheid, onderwijs en natuur. Misschien iets dat Nederland ook wat meer moet omarmen?

Nog een leuk feitje om mee af te sluiten. Op 20 maart is de aarde volledig in balans. De dag en nacht zijn precies even lang, omdat de zon precies in lijn staat met de evenaar. Extra zonlicht is namelijk ook iets wat gelukkig maakt. 

Dus leg je telefoon even neer, of klap je laptop dicht. Sluit je ogen en ga eens denken wat maakt mij gelukkig? Zoek ik mijn geluk vaak genoeg op? Wat staat mijn geluk in de weg? Hoe kan ik mijn gevoel van geluk sterker maken? En dan wensen wij jullie een fijne dag van geluk 😊. 

Bronnen:

https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/geluk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Dag_van_het_Geluk

https://www.fijnedagvan.nl/info/internationale-dag-van-het-geluk/

https://www.sciencefocus.com/science/the-top-10-happiest-countries-in-the-world

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5372858/finnen-zijn-het-gelukkigst-dit-kunnen-we-van-ze-leren

https:nieuws.nl/algemeen/20230320/het-is-vandaag-de-internationale-dag-van-het-geluk/