‘The most wonderful time of the year’ aldus Andy Williams, in zijn gelijknamige en alom bekende liedje. Maar is kerst nog wel de mooiste tijd van het jaar? Of zorgt kerst met al zijn verplichtingen voor meer stress dan plezier? 

Uit onderzoek is gebleken dat mensen in de tijd rond en tijdens kerst minder levenstevredenheid ervaren en het emotioneel welzijn lager is. Rondom kerst ervaren mensen tijdsdruk, verplichtingen, en misschien ook financiële druk, wat zorgt voor veel stress en een minder welzijn in de decembermaand (Mutz, 2015). 

Er zijn verschillende oorzaken van feestdagen stress. En ook al heb jij nu misschien nu het gevoel dat het allemaal teveel is, en alles je stress oplevert, zal ik even de belangrijkste oorzaken op een rijtje zetten. Een van de grootste oorzaken van stress voor de meesten is het kopen van cadeaus. Wat moet je dit jaar toch weer voor je (schoon)moeder kopen?! En een bijkomend probleem met al deze cadeaus die je moet kopen, is al het geld wat je er voor nodig hebt. Zeker nu, in deze dure tijd, kan er nogal wat stress ontstaan over je geldzaken (Heijnis, 2021).

Als je dan al je cadeaus en geldzaken op orde hebt, zijn er nog meer oorzaken voor feestdagenstress. Zo is december een hele drukke maand, met heel veel afspraken. Veel afspraken zijn gezellig, maar ze kosten ook erg veel energie. En misschien vind je sommige afspraken wel helemaal niet leuk, maar voel je je verplicht om te gaan. Ook kunnen ongemakkelijke gesprekken aan tafel tijdens het kerstdiner voor de nodige stress zorgen Heijnis, 2021).

Wanneer alles nog niet genoeg stress oplevert, maakt de volgende oorzaak de rest misschien nog wel erger. Je wil de leukste cadeaus, de mooiste gedekte tafel en het allerlekkerste eten. Voor velen is het doel rondom de feestdagen om alles perfect te hebben. Maar juist dit perfectionisme zal heel veel stress opleveren (Heijnis, 2021). Je neemt namelijk nog meer taken op en eens zal het dan toch te veel worden.

Stel, dat je het hele jaar al uitkijkt naar kerst, maar nu eigenlijk al weer hoopt dat het snel over is, heb ik hier wat tips voor je om er toch de mooiste tijd van het jaar van te maken. 

Begin met een planning te maken. Zo zorg je ervoor dat je overzicht hebt en dat je voorbereidingen treft. Maak een to-do lijstje en zorg ervoor dat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen (Dokteronline, 2020).

Vervolgens kan je het beste een decemberbudget opstellen. Op deze manier zorg je voor overzicht in je geldzaken, en zorg je ervoor dat je niet te veel uitgeeft. Als je maar een klein budget hebt, wees dan creatief (Dokteronline, 2020). Knutsel zelf cadeautjes of steek goedkoper eten in een chique jasje. 

Daarnaast is het belangrijk om ook eens ‘nee’ te zeggen (Dokteronline, 2020). Het is al zo druk tijdens de feestdagen, en als je dan overal ‘ja’ tegen zegt, zorg je zelf voor meer verplichtingen dan nodig. 

Ten slotte, kerst hoeft niet perfect te zijn. Kerst gaat om gezelligheid en genieten van elkaar. Het gaat niet om de beste cadeautjes en de mooist gedekte tafel. Dus laat het perfectionisme los en geniet van de momenten die je tijdens de kerst met iedereen doorbrengt (Dokteronline, 2020). De gezelligheid is toch waar het iedereen om draait, niet de tafel waar jij te veel tijd en geld aan hebt besteed. 

Wat voor mij nu nog overblijft, is iedereen een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar te wensen. Zorg in deze decembermaand goed voor jezelf, en geniet van de feestdagen!

Literatuur

Dokteronline (2020). 5 tips om stressvrij de feestdagen door te komen. Dokteronlinehttps://www.dokteronline.com/nl/blog/5-tips-om-stressvrij-de-feestdagen-door-te-komen/

Heijnis, F. (2021). Zo voorkom je nu al deze 5 grootste oorzaken van sinterklaas- en kerststress. Margriet.https://www.margriet.nl/lifestyle/zo-voorkom-je-nu-al-deze-5-grootste-oorzaken-van-sinterklaas-en-kerststress~bf1657cb/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Mutz, M. (2015). Christmas and subjective well-being: A research note. Applied Research in Quality of Life11, 1341-1356. https://doi.org/10.1007/s11482-015-9441-8