Lieve schatten van ons! Ook voor ons is het einde van dit schooljaar bijna in zicht! Nog een paar tentamens knallen en dan zijn we (hopelijk) klaar met dit schooljaar. Dit jaar mochten wij de PAPerascie vormen. We hebben erg ons best gedaan om iets moois neer te zetten, leuke artikelen te schrijven waar iedereen hopelijk iets aan heeft. We hebben elkaar als commissie beter leren kennen en leuke dingen gedaan! En natuurlijk zijn wij trots op ons allemaal! Voor jullie speciaal nog 1 keer een artikel. In dit artikel vertellen wij jullie wat je echt MOET luisteren of lezen deze vakantie! Geniet dus nog 1 keer van een artikel van de PAPeras 2022 – 2023!!

Hoi hoi, ik kom er achter dat ik veelste weinig lees haha! Daar ga ik deze vakantie iets aan doen! Op dit moment ben ik een boek aan het lezen genaamd ‘A thousand boys kisses’. Ik vind het tot nu toe een prachtig boek, terwijl ik hem nog niet eens helemaal uit heb gelezen! Dus een tip van mij, lees dit boek!!Verder luister ik heel af en toe een podcast, voorbeeldjes waar ik af en toe naar luister zijn: de ongelovige podcast, podcast van Eva Rose, Studententijd. Ik wens jullie allemaal veel lees en luisterplezier toe!

Veel liefs, Diona

Ik ben dit schooljaar begonnen met het lezen van de boeken van Colleen Hoover. Ik begon met ‘It ends with us’. Dit vond ik echt een top boek! Goed dat aan dit onderwerp aandacht word besteed. Het boek was spannend en door de goede schrijfstijl van Colleen word je echt meegezogen in het verhaal. Toen ik klaar was met ‘It ends with us’, kwam ‘It starts with us’ echt nét uit! Dus vanzelfsprekend heb ik die er direct na gelezen. Echt een heerlijk boek!!Daarna heb ik nog ‘All your perfects’ en ‘November 9th’ gelezen. Ook beide heerlijke boeken, waarbij je echt meegenomen wordt in het verhaal. Veel leesplezier!

Liefs Dahnee

De laatste tijd door omstandigheden heb ik veel geluisterd naar podcasts! De twee podcasts die ik het leukst vond waren twee vrolijke, luchtige podcasts met soms een serieuzere ondertoon. Ik luisterde veel naar Wat goeeed en Vrouwmibo. Wat goeeed was gemaakt door Martien en Erica Meiland en een positieve podcast. Zij wilden hun luisteraars in die podcast positief toespreken over het dagelijkse leven, sociale media, etc. Elke week belden ze ook in met bn’er en legden hen een lastig dilemma voor! Kortom, echt een zomerse podcast! Ideaal voor een middagje strand met een wijntje! De tweede podcast waar ik (te) vaak naar heb geluisterd, is vrouwmibo! Deze podcast komt elke vrijdagmiddag online en dan houden Nina, Iris en Sophie een vrijdagmiddagborrel waarin ze van alles bespreken! Over hun dagelijkse leven, struggles tot verhalen over vroeger en advies en tips voor de luisteraars, ofwel de vrienden van het goede leven! Als je met een goed en vrolijk gevoel je vakantie in wil gaan, is deze podcast zeker een aanrader!

Liefs, Tessa

Heee PAPpers, ik lees echt heel veel dus een selectie maken was echt heel moeilijk! Ik heb voor jullie toch een aantal boeken kunnen kiezen die echte aanraders zijn voor de vakantie. Allereerst A touch of darkness, van Scarlett St Clair. Dit is een moderne hertelling van het verhaal van Hades en Persephone. Ik verklap niet te veel, maar dit boek is een echte (beetje spicy) romance die ik erg kan aanraden. En als je deze nou leuk vindt heb ik goed nieuws, want in totaal zijn er 7(!) boeken binnen deze serie, 3 daarvan vanuit het perspectief van Persephone en de andere 3 vanuit het perspectief van Hades. Het laatste boek is geschreven vanuit hun allebei (deze komt in de zomer uit). Kortom, de perfecte serie om je zomer mee te vullen! Every last word van Tamara Stone gaat over een meisje (Sam) met OCD die moeite heeft met haar weg vinden op haar high school. Gedurende het boek probeert ze haar plek te vinden, ondanks alle obstakels die ze tegenkomt. Wederom wil ik dit boek niet teveel spoilen, maar er zit een hele goede plottwist in! Ook vind ik de (meeste) karakters in dit boek echt heel leuk. Ik heb dit boek inmiddels een half jaar gelezen maar hij blijft in m’n hoofd zitten. Een echte aanrader dus! Als je nou meer behoefte hebt aan een minder zoetsappig verhaal en liever iets realistischers leest, raad ik Normal People van Sally Rooney aan. Dit verhaal gaat over twee mensen, Marianne en Connell. Marianne is op haar school totaal niet populair maar Connell is dat wel. Toch beginnen ze samen aan een friends with benefits relatie en leren ze elkaar steeds beter kennen. Als ze starten bij de universiteit, zijn de rollen omgedraaid, waardoor ze continu moeite hebben met het onderhouden van hun relatie. Ik vond dit boek vooral heel sterk omdat dit niet per se ‘we zien elkaar en houden altijd van elkaar’ relatie is, maar echt heel realistisch loopt. Dit is zeker niet het vrolijkste boek van mijn lijstje, maar wel eentje die blijft hangen. Ik denk dat de meesten vast wel een keer hiervan hebben gehoord; All the bright places, geschreven door Jennifer Niven. Finch en Violet komen elkaar tegen en beginnen samen aan een schoolopdracht. Violet is haar zus verloren door een auto-ongeluk en Finch is continu bezig met de dood. Hoewel ze elkaar leuk vinden, wordt het steeds moeilijker om hun vriendschap staande te houden. Dit is niet een happy verhaal, maar het is wel een prachtig boek dat je heel erg aan het denken zet. En ik kan natuurlijk niet eindigen zonder mijn meest gelezen boek, Liefdesbrieven aan de sterren/Love letters to the dead van Ava Dellaira. Vijftienjarige Laurel is haar zus May verloren en probeert nu haar weg door high school te vinden. Alleen weet ze niet goed wie ze is en hoe ze met haar emoties moet omgaan. Dankzij een school opdracht begint ze brieven te schrijven naar overleden idolen, waardoor je erachter komt hoe zij nu verder gaat en wat er is gebeurd met haar zus. Dit boek is door diverse thema’s iets heftiger, dus hou daar rekening mee als je deze oppakt. Wel is dit boek een prachtige comming of age die ik iedereen zou aanraden!

Heel veel liefs, Laura