Het is deze week de Nationale Week Zonder Vlees. Deze week is bedacht door Isabel Boerdam, omdat ze graag een bijdrage wilde leveren aan de maatschappelijke gezondheid en uitdagende klimaatdoelstellingen. We eten als Nederlanders nog steeds veel vlees, in ieder geval meer dan de gezondheidsvoorschriften vertellen dat goed voor ons is. Zo’n 38,6 kilo vlees gemiddeld per persoon per jaar. 

In Nederland hangt er een beetje een stigma op vegetariër zijn. Dat we alleen maar soja eten, of bij ieder diner lekker genieten van een krop sla. ‘Nee dankje, ik eet geen gras’ zei m’n neef ooit tijdens het kerstdiner tegen me, toen ik hem een stukje vegaburger aanbood. En hoewel er steeds meer vegetariërs en vegetarische opties bijkomen, is vlees eten in Nederland nog steeds de norm. Niets meer Nederlands dan ons geliefde avg’tje ’s avonds of stamppot met worst, en daar hoort natuurlijk vlees bij. Althans, zo krijgen we dat aangeleerd. 

In onze samenleving is vlees heel normaal. We leren van jongs af aan dat het gezond voor ons is, al dan niet noodzakelijk. Toch geldt deze overtuiging niet overal. Binnen het Hindoeïsme en Boeddhisme is het andersom; de meeste mensen eten vegetarisch. Boeddhisten geloven dat alle wezens gelijk zijn, daarom kan een mens niet bepalen wat er met een dier gebeurt. Hindoeïsten keuren geweld af, en daarmee ook het slachten van dieren. Hierom kiezen veel Hindoeïsten ervoor om geen vlees te eten. Een omgedraaide norm dus, in vergelijking tot onze westerse samenleving. Eentje waar we best wel wat van kunnen leren. 

Ondanks dat maar een klein percentage Nederlanders vlees helemaal heeft verlaten (5% van de Nederlanders is vegetariër), wordt de flexitariër community steeds groter (elke dag vlees eten is ook echt niet meer van deze tijd natuurlijk). 47% van de Nederlanders geeft aan niet meer iedere dag vlees te eten. Met die 47% redden we het meeste dieren van heel Europa. Daarnaast wonen in Nederland ook het minste omnivoren (mensen die vaak vlees eten), dus wat dat betreft zijn we ondanks onze voorliefde voor rookworst en gehaktballen, erg goed bezig. 

Ondanks al deze vleesverlaters, is uit onderzoek gebleken dat mensen die ‘gewoon’ vlees eten, worden gezien als leukere en makkelijkere mensen. Dit kan de stap naar vegetariër worden soms best vergroten. De eindeloze discussies over waarom vlees eten zo goed voor je is, of mensen die hun eigen liefde voor biefstuk blijkbaar heel graag aan jou willen overbrengen, want we weten ‘écht niet wat we missen’… Het kan af en toe best wel vervelend zijn om dat soort opmerkingen naar je hoofd geslingerd te krijgen. 

Gelukkig neemt het stigma steeds meer af en komt er steeds meer aandacht voor vegetarisch eten. Zo zijn er ook steeds meer opties waardoor het zeker geen eenzijdig dieet is. Of je nou een vleeseter bent, vegetariër, pescotariër of veganist. Die ene week per jaar zonder vlees, is een mooi moment om op zoek te gaan naar nieuwe recepten en producten en te genieten van een heerlijke vegamaaltijd!