Gelukkig nieuwjaaaar!!

2023 it is! Ik weet niet of het aan mijn ligt, maar wat is de tijd toch snel gegaan. Terwijl ik dit schrijf is het alweer 5 januari. En heb ik nou echt stilgestaan bij het nieuwe jaar? Nou nee niet echt eerlijk gezegd. In een sneltrein vaart heb ik wel even met een geweldige dag oud en nieuw gevierd en gauw wat goede voornemens op papier geschreven. Zonde van het papier, want eerlijk die goede doelen volg ik toch niet. 

Is het opstellen van goede doelen een goede zaak of niet? Veel mensen vinden de goede doelen onzin, omdat ze van tevoren al weten dat ze zich niet aan deze doelen gaan houden. Ook zijn er mensen die vinden dat je goed bent zoals je bent, dus zijn die goede doelen niet nodig. Je bent namelijk al goed genoeg. Een andere veel gedeelde mening is dat jij je als persoon zijnde altijd moet blijven ontwikkelen. Goede doelen zijn voor deze mensen een manier om zichzelf verder te ontwikkelen. 

Waarom halen zoveel mensen hun goede doelen niet? Misschien ligt dit wel aan de manier waarop deze persoon zelf de doelen opstelt. Is jouw doel al ongeveer 5 jaar lang ‘meer bewegen’, ‘gezonder eten’, ‘meer bezig zijn met studie’, dan kan het best zo zijn dat je doel iets te breed is. Ik denk dat het erg werkt om je doelen in kleinere stukjes op te splitsen. Dus in plaats van ‘ik wil meer bewegen’ zou je ook kunnen stellen ‘ik wil elke dag minstens 30 minuten bewegen’. Dit laatste doel is al veel specifieker dan het eerste doel en daarom waarschijnlijk ook eerder haalbaar. 

Moeten goede voornemens eigenlijk gelden voor een heel jaar? Aan het begin van het nieuwe jaar worden doelen vaak voor het hele jaar opgesteld. In een jaar kan er best veel gebeuren. Waarom moeten we dan een heel jaar aan hetzelfde doel werken? Een voorbeeldje: stel je hebt als goede voornemen voor het nieuwe jaar ‘ik wil graag 3 keer in de week sporten’, helaas krijg je in mei een blessure, waardoor je je goede voornemen niet meer kan halen. Heb je dan direct gefaald? Nee toch? Je bent ten eerste de eerste 4 maanden goed begonnen, daarnaast heb je een blessure waar je zelf vrij weinig aan kan doen. Met dit voorbeeldje probeer ik duidelijk te maken, dat je niet faalt wanneer je je goede voornemen niet voor het hele jaar kan waarmaken. Veel mensen denken wel zo en ik denk dat dit een van de reden is waarom veel mensen niet in meer in goede voornemens geloven. Sorry hoor maar het is toch dikke bullshit dat je perse elke week precies moet doen wat je goede voornemens zijn!?

Probeer aan het einde van het jaar eens terug te kijken naar de goede voornemens die je hebt opgesteld. Als je voor het jaar 2022 goede voornemens had opgesteld, pak ze er dan eens bij. Zijn jou voornemens echt behaald? Zo niet, hoe kan het dat je ze dit jaar niet gehaald hebt? Probeer de reden van het niet behalen eens dieper te bekijken. Kwam het niet behalen van je voornemens niet gewoon doordat het 1 keer niet lukte en je er daarna mee bent gestopt? Als dit zo is, probeer dan nu eens door te gaan ook al lukt het niet altijd. Of is er een andere reden? Als er een andere reden is, probeer je dan bewust van deze reden te zijn en probeer dit in het nieuwe jaar anders aan te pakken! 

Goede voornemens kunnen jou best helpen om je doelen voor dit jaar te behalen. Probeer ervoor te zorgen dat je niet te brede voornemens opstelt, omdat dit ervoor zorgt dat je je voornemens minder snel gaat behalen. Begin met kleine babystapjes! Als je je goede voornemens een weekje niet behaald, is dit niet direct het einde van de wereld! Je hoeft niet elke week en elke dag te presteren! Dus pak dat papiertje er toch maar bij en begin met schrijven!!!!